Sindicate din educaţie: Ministrul Adomniţei nu ar trebui să-şi asume creşterile salariale din 2004

Sindicaliştii din învăţământ sunt de acord cu procentele privind creşterile salariale ale cadrelor didactice din 2004 până în 2008 prezentate, luni, de ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei, însă consideră că acesta nu-şi poate asuma majorările din 2004, pentru că este ministru de un an.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Sindicate din educaţie: Ministrul Adomniţei nu ar trebui să-şi asume creşterile salariale din 2004

Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Răzvan Bobulescu (Imagine: Mediafax Foto)

"Ministrul ar face bine să dea dovadă de un elementar bun-simţ şi să scoată din cei 93 la sută - creşteri salariale ale cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar - 27 de procente, care reprezintă majorarea din 2004, pe vremea altei guvernări. Nu este normal ca ministrul Adomniţei să-şi asume rezultatul negocierii nostre cu cealaltă guvernare", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor.

Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Răzvan Bobulescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că cei din învăţământul universitar au beneficiat, în ultimii patru ani, de creşteri aproape de sută la sută.

"Au crescut cu mai mult de 79 la sută salariile cadrelor didactice din învăţământul universitar. Dacă un asistent avea în 2004 un salariu de patru milioane de lei vechi salariu, acum are 12 milioane. Dar, în această treabă, ministrul Adomniţei nu are niciun merit, fiind în funcţie de aproximativ un an", a spus Bobulescu.

Acesta a adăugat că sintagma "profesor universitar" este folosită abuziv, aceştia, în număr de 5.000, fiind minoritari. "Corect este să se vorbească de toate cadrele didactice universitare, respectiv conferenţiari, lectori, asistenţi, profesori", a precizat Bobulescu.

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a anunţat, luni, la bilanţul primului an de mandat, că salariile în învăţământul preuniversitar sunt cu 93 la sută mai mari în 2008 faţă de 2004, iar cele ale profesorilor universitari au crescut cu 79 la sută, în aceeaşi perioadă.

"Am avut câteva obiective prioritare anul trecut când am preluat mandatul de ministru al Educaţiei. Este vorba despre investiţii în infrastructură şi în resursa umană. La fel de drag îmi este pachetul de legi ale educaţiei, care, deşi a ieşit mai târziu decât mi-aş fi dorit, este rezultatul colaborării cu partenerii de dialog, dovedind astfel implicarea tuturor pentru un sistem educaţional modern", a declarat Cristian Adomniţei.

Potrivit demnitarului, din decembrie 2004 şi până în decembrie 2008, salariile în învăţământul preuniversitar cresc cu 93 la sută. În învăţământul superior, majorarea salariilor profesorilor universitari este de 79 la sută, iar pentru celelalte cadre didactice, de 106 la sută, a adăugat ministrul.

Legat de investiţiile în infrastructura unităţilor de învăţământ, ministrul Educaţiei a spus că ultimii ani au fost cei mai buni pentru şcoala românească.

"Din 2007 până acum am alocat 6.934.280 lei, dintre care în preuniversitar 4.010.900 lei, iar în învăţământul superior 2.923.380 lei. Pentru reparaţii capitale, obiective de investiţii şi achiziţii, întregul sistem de învăţământ a beneficiat, din 2007 până acum, de fonduri în valoare de 6.315.317 lei, din care în preuniversitar, în 2007, au fost alocate 2.048.837 lei pentru 11.195 de unităţi de învăţământ, iar în 2008, 1.345.975 lei, pentru 5.924 de unităţi de învăţământ", a mai spus Adomniţei.

În sistemul de învăţământ universitar au fost alocaţi, în 2007, 1.441.829 lei pentru 1.082 de lucrări, iar în acest an, 1.478.676 lei pentru 1.421 de lucrări, a precizat ministrul Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici