Sindicate: Legea unică de salarizare, adoptată marţi prin asumare, forma ei finală, în 2010

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale care au participat la discuţia de la Guvern au susţinut că au obţinut promisiunea Executivului de a lăsa deschisă oricăror modificări tema salarizării unice până la 30 iunie 2010, chiar dacă data adoptării ei rămâne 15 septembrie 2009.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Sindicate: Legea unică de salarizare, adoptată marţi prin asumare, forma ei finală, în 2010

Sindicate: Legea unică de salarizare, adoptată marţi prin asumare, forma ei finală, în 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

Liderii confederaţiilor sindicale au spus că Executivul le-a propus să lase deschisă problema salarizării unice, sindicatele urmând să renunţe la protestele programate.

Reprezentanţii CNSLR Frăţia, "Cartel Alfa" şi CSDR au avut însă păreri împărţite în legătură cu renunţarea la proteste.

Astfel, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a anunţat că va da curs propunerii Guvernului de a a-şi consulta membrii de sindicat în legătură cu varianta renunţării la proteste.

O poziţie asemănătoare a avut şi liderul Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

El a mai spus că o parte din sindicaliştii pe care îi reprezintă nu au dreptul să facă grevă.

Mai tranşant a fost reprezentantul CSDR, Aurel Cornea, la discuţiile de la Guvern, care a spus că profesorii afiliaţi la structura pe care o conduce vor boicota orice prezenţă a politicienilor la deschiderea anului şcolar şi, în plus, vor participa la pichetul programat pe 15 septembrie la Palatul Parlamentului, în ziua în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe legea de salarizare unitară.

În legătură cu greva generală din 5 octombrie, toţi cei trei lideri sindicali au afirmat că există şanse ca ea să fie organizată, dar la fel de bine ea poate fi anulată.

Întrebat care ar mai fi raţiunea organizării unor proteste dacă forma finală a legii unice de salarizare va fi cunoscută abia la jumătatea anului viitor, Cornea a vorbit despre celelalte nemulţumiri ale bugetarilor, legate de disponibilizări şi de cele zece zile de concediu fără plată.

Reprezentanţii sindicaliştilor au mai spus că eventualele modificări la legea de salarizare unitară vor fi aduse în contextul unei comisii speciale interministeriale, la care şi sindicaliştilor li s-a propus să ia parte.

O altă promisiune a Executivului faţă de sindicalişti a fost aceea a încheierii unui Pact de stabilitate socială între cei trei parteneri sociali - sindicate, patronate şi Guvern -, care să ducă la normalizarea şi armonizarea relaţiilor sociale şi să prevadă toate schimbările în sistemul bugetar şi calendarul de aplicare a acestora.

Potrivit proiectului Legii salarizării unitare propus pentru asumare, începând cu anul 2011 sistemul public de salarizare va fi simplificat prin reducerea numărului de funcţii din sectorul bugetar, trecerea treptată la salarii nominale, îmbunătăţirea ierarhiilor în cadrul domeniilor bugetare şi a sistemului de grade, gradaţii şi trepte salariale.

În acest sens, proiectul prevede că în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Legii, va fi înfiinţată Comisia interministerială de analiză, evaluare şi simplificare a cadrului legislativ, formată din specialişti ai Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei.

Componenţa nominală a Comisiei va fi aprobată prin ordin al ministrului Muncii, la propunerea conducătorilor acestor ministere.

Până în 30 iunie 2010 Comisia va publica un raport, care va descrie în detaliu structura claselor şi a categoriilor de funcţii, grila unică, dispoziţiile revizuite pentru bonusuri, cerinţele noului sistem centralizat şi automatizat de administrare a salariilor, precum şi orice alte aspecte conexe, potrivit proiectului de act normativ propus pentru asumare.

De asemenea, proiectul mai prevede că până la 30 septembrie 2010, după luarea în considerare a raportului Comisiei, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice trebuie să prezinte Parlamentului spre aprobare un proiect de lege simplificat al salarizării în sectorul public pentru anul 2011.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, sâmbătă, la Guvern, cu liderii sindicali, pentru o ultimă discuţie privind proiectul legii de salarizare unitară înainte ca Guvernul să decidă care dintre amendamentele primite vor fi incluse în document şi transmise Parlamentului, pentru asumarea răspunderii.

La întâlnire au participat şi reprezentanţii ministerelor implicate în elaborarea legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici