Sindicate: Medicii din sistemul public, discriminaţi prin scăderea salariilor faţă de cei din privat

Medicii din instituţiile publice sunt discriminaţi prin scăderea salariilor cu 25% faţă de colegii lor din mediul privat, deoarece spitalele, policlinicile, cabinetele medicale publice sau private nu sunt plătite de la buget, a declarat peşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu.

Urmărește
73 afișări
Imaginea articolului Sindicate: Medicii din sistemul public, discriminaţi prin scăderea salariilor faţă de cei din privat

Sindicate: Medicii din sistemul public, discriminaţi prin scăderea salariilor faţă de cei din privat (Imagine: Mediafax Foto)

Pereţianu a precizat marţi într-o conferinţă de presă că medicii nu sunt bugetari, deoarece spitalele, policlinicile, laboratoarele sau cabinetete medicale publice, la fel ca şi cele private nu primesc bani prin sau de la buget, ci printr-un contract de servicii semnat cu casele de asigurări de sănătate, astfel că medicii nu ar trebui incluşi la categoria bugetarilor cărora le scad salariile cu 25 de procente de la 1 iulie.

"Salariile medicilor numai din spitalele, policlinicile, laboratoarele, cabinetele medicale publice, definite de Legea 330/2009, vor scădea cu 25 la sută, deşi colegii lor din aceleaşi instituţii private nu trebuie să îşi reducă salariile, iar această situaţie este discriminatorie", consideră Pereţianu.

Liderul sindical a precizat că a cerut Parlamentului modificarea legii, însă Legislativul a trimis solicitarea, fără a o rezolva, la Ministerul Sănătăţii.

Pereţianu a subliniat că, în perioada următoare, vor exista din ce în ce mai multe procese ale medicilor cu salariile diminuate, iar pe de altă parte vor pleca din ce în ce mai mulţi angajaţi din sistemul public de sănătate.

"Vor pleca din nou foarte mulţi în afara ţării, mai puţini medici, mai numeroşi vor fi asistenţii medicali", a spus Pereţianu.

Acesta a adăugat că în ultimul an au plecat aproximativ 6.000 de medici, însă România "fabrică" foarte mulţi medici anual raportat la numărul populaţiei naţionale, în comparaţie cu ţări ca Franţa sau Marea Britanie.

"România fabrică între 5.500 şi 7.500 de medici pe an, la o populaţie de 20 de milioane de locuitori, în timp ce Franţa fabrică 6.500 la 60 de milioane de locuitori, iar Marea Britanie - 7.000 la 70 de milioane de locuitori", potrivit liderului sindical.

Pereţianu a adăugat că, în România, numărul anual de posturi în sănătate este numai la jumătate faţă de numărul absolvenţilor, iar numărul de doctori într-o ţară nu se stabileşte în funcţie de cât de bolnavă este acea ţară, ci de puterea economică a acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici