Sindicatele ameninţă că nu se prezintă la şedinţa CES privind Codul de Dialog Social
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale s-au retras din nou de la discuţiile privind Codul de Dialog Social, după ce au aflat că Ministerul Muncii nu intenţionează să retragă proiectul din CES şi ameninţă că nu se prezintă la şedinţa Consiliului şi că se adresează instanţei în acest caz.
"Ne-am făcut datoria şi am venit şi azi la aşa-zisul dialog social. De ieri (luni, n.r.) am anunţat că dacă nu se retrage proiectul de la CES nu avem ce discuta, pentru că în felul acesta este sigur nu se ia în considerare nicio propunere a noastră. Am solicitat să demonstreze că a fost retras (proiectul Codului de Dialog Social din CES, n.r.) şi ni s-a zis că nici nu se va întâmpla acest lucru, ceea ce înseamnă că nu vor ţine cont de amendamente", a declarat, marţi, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, după discuţiile de la Ministerul Muncii.
El a precizat că reprezentanţii Ministerului Muncii au trimis către CES şi lista de prezenţă a sindicatelor la discuţiile de luni, deşi nu s-a dezbătut proiectul de lege, pentru a arăta că a fost îndeplinită procedura de consultare.
"Nu este o premieră că cei care boicotează sunt oamenii Ministerului Muncii. Se încearcă o mimare a dialogului, o folosire a noastră. Nu ţin cont de nicio părere. Adevărul este că, indiferent de ce spun sindicatele, Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un proiect numai şi numai al lui", a precizat vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical Ioan Pisc.
Vicdepreşedintele CNSLR-Frăţia Sorin Stan a declarat că reprezentanţii confederaţiilor sindicale nu se vor prezenta la şedinţa CES, dar se vor consulta cu o echipă de avocaţi, pentru a analiza punct cu punct articolele din proiectul de lege şi a se adresa ulterior instanţei.
"Tot ce vom putea ataca, vom ataca pentru a intra într-o relaţie normală a dialogului social", a precizat Sorin Stan.
Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corîci, a declarat că deşi este o anomalie modul în care proiectul de lege a fost trimis la CES, interesul este atât de mare încât ar trebui găsită o soluţie ca discuţiile să fie reluate.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" i-a solicitat, luni, premierului Emil Boc, într-o scrisoare deschisă, să stopeze simularea dialogului social şi să-i ceară ministrului Muncii, Ioan Botiş, să retragă Codul de dialog social înaintat Consiliului Economic şi Social.
"Deşi toate partidele din coaliţie declară că respectă partenerii sociali, dialogul social şi implicit construirea păcii sociale, constatăm că fără îndeplinirea prevederilor legale ale dialogului social şi într-un total dispreţ faţă de opinia patronatelor şi sindicatelor, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a înaintat partenerilor sociali un proiect personal, proiect care are grave probleme şi grave deficienţe în privinţa respectării prevederilor constituţionale, a modului de construcţie legislativă, a prevederilor Uniunii Europene, dar şi a gramaticii", se arată în scrisoarea trimisă lui Emil Boc.
Organizaţia sindicală susţine că proiectul Ministerului Muncii vizează în mod vădit eliminarea sindicatelor, lucru demonstrat şi prin faptul că în capitolul definirii termenilor, definiţia sindicatului este exclusă structural.
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale au spus, luni, că nu mai participă la nicio discuţie cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, nemulţumite că instituţia a trimis deja proiectul Codului de Dialog Social la Consiliul Economic şi Social.
"Deşi în 28 martie partenerii sociali şi ministrul Muncii au stabilit o întâlnire pentru astăzi (luni - n.r.), am constatat că la ora 12.00 legea era deja trimisă la CES pentru avizare miercuri şi pentru avizare definitivă joi. Practic, punctul de vedere al Guvernului va fi aplicat în viitor, deşi nu respectă directivele UE şi Constituţia. (…) Nu mai continuăm decât dacă Ministerul retrage proiectul din CES", a spus preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Ministrul Muncii a afirmat că deşi proiectul a fost înaintat Consiliului Economic şi Social, pot fi depuse amendamente şi a invitat din nou sindicatele şi patronatelor la discuţii, marţi, la ora 16.00. Acesta a precizat că va transmite Consiliului Economic şi Social ultimele propuneri, primite în întâlnirea de luni şi a amintit sindicatelor şi patronatelor că pot depune amendamente şi cât timp proiectul de lege se află la CES.
BPN al PDL susţine angajarea răspunderii Guvernului pe două pachete de lege referitoare la reglementarea salarizării profesorilor şi Codul Dialogului Social, a declarat, luni, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur.
El a precizat că asumarea răspunderii Guvernului este o soluţie "rapidă, eficientă şi necesară" şi a precizat că acest subiect a fost discutat în coaliţie, iar primul ministru se va întâlni, luni şi marţi, cu grupurile parlamentare ale PDL şi ale partidelor din coaliţie.
Codul de Dialog Social cuprinde Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea privind contractul colectiv de muncă, Legea conflictului de muncă şi Legea CES. Acesta a fost supus dezbaterii publice în noiembrie 2010.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO