- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicatele au somat ISJ Suceava să nu mai avizeze state de plată pentru că procedura e ilegală
Şeful ISJ Suceava a fost somat, joi, de sindicate, să interzică avizarea statelor de plată, în caz contrar urmând să depună plângeri penale pentru obstrucţionarea aplicării hotărârilor judecătoreşti privind încadrarea corectă a personalului didactic, iar conducerea ISJ a sistat aceste avizări.
Într-o adresă transmisă ISJ Suceava, semnată de liderul Sindicatului Liber şi Independent "Bucovina" Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc, se precizează că statele care au fost avizate au fost cele întocmite conform OUG nr.41/2009, act declarat neconstituţional prin decizii succesive ale Curţii Constituţionale a României.
"Vă reamintim că acest lucru este ilegal şi nu faceţi decât să respectaţi adrese ale MECTS şi MF care se referă la OUG nr.1/2010 abrogată prin Legea 285/2010, care face trimitere la OUG 41/2009, despre care am amintit mai sus. Conform HG 1395/2010, singurul document care trebuie avizat de către ISJ Suceava este cel prevăzut de art.4 (5) şi care prevede : Plata cheltuielilor cu salariile stabilite conform legii şi contribuţiile aferente acestora se face pe baza statelor de personal avizate de către inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti", se precizează în adresa sindicatului.
În document se mai precizează că aceleaşi prevederi se regăsesc şi în adresa nr.15472 a Ministerului Finanţelor Publice, din data de 4 februarie 2011, care este semnată de secretarul de stat Gheorghe Gherghina şi în care se face referire "de trei ori la noţiunea de stat de personal".
"Dacă practica de până acum va continua, sindicatul nostru va depune plângere penală atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru şeful serviciului salarizare normare din cadrul ISJ Suceava, motivul acestora fiind obstrucţionarea aplicării hotărârilor judecătoreşti irevocabile referitoare la o încadrare corectă a personalului didactic şi personalului didactic auxiliar", se mai arată în document.
Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Petru Carcalete, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că a primit, miercuri, două astfel de solicitări din partea Sindicatului Liber şi Independent "Bucovina" Rădăuţi şi al Sindicatului ProEducaţia Suceava.
Carcalete a spus că instituţia semnează, începând de miercuri, doar statele de personal pentru unităţile de învăţământ care nu le aveau vizate sau pentru cele la care s-a modificat încadrarea de personal.
"Începând de ieri (miercuri - n.r.) nu am vizat decât statele de personal conform HG 1395/2010 şi nu mai vizăm statele de plată, pentru că nu intră în atribuţiile noastre. Dacă Trezoreria nu respectă legislaţia în vigoare şi ne cere să avizăm statele de funcţii sau statele de plată, eu nu vreau să mă trezesc cu dosar penal", a spus Carcalete.
Sute de plângeri penale au fost depuse, miercuri, la Parchetul Judecătoriei Rădăuţi, de către cadre didactice şi lideri sindicali din şcoli, împotriva a doi secretari de stat, Iulia Adriana Oana Badea şi Gyorgy Andras Kiraly, şi a trei directori, Ioana Mihăilă, George Ghelmez şi Mihai Păunică, din Ministerul Educaţiei, precum şi împotriva unor directori de trezorerii la care sunt arondate şcolile respective acuzaţi de abuz privind reîncadrarea personalului şi plata salariilor.
Liderul Sindicatului "Bucovina" Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc, a explicat că în plângerile penale depuse la Parchet cele cinci persoane sunt acuzate că au semnat o notă a Ministerului Educaţiei din 3 februarie 2011, privind avizarea statelor de personal ale unităţilor de învăţământ preşcolar de către inspectoratele şcolare, fără să se informeze asupra bazei legale care să susţină nota respectivă şi nu au luat în considerare sentinţele judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile obţinute de cadrele didactice.
Potrivit sursei citate, aplicarea prevederilor din această notă a Ministerului Educaţiei determină scăderea cuantumului salariului lunar pentru fiecare angajat din unităţile şcolare care au obţinut, prin hotărâre judecătorească, definitivă şi irevocabilă, reîncadrarea salarială în baza Legii 330/2009.
Şorodoc a declarat corespondentului MEDIAFAX că în cursul zilei de joi cadrele didactice din judeţ au mai depus 131 de plângeri penale, numărul total al plângerilor penale fiind de peste trei sute.
El a spus că plângerile care au fost depuse, joi, sunt de la şcoli din Suceviţa, Voievodeasa, Voitinel, Măneuţi şi de la o şcoală din municipiul Rădăuţi.
Şorodoc a menţionat că în urma unei discuţii cu prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi s-a convenit să fie depusă o plângere colectivă pentru fiecare şcoală, şi nu individuale, pentru a nu se perturba activitatea instituţiei în condiţiile în care plângerile penale au acelaşi obiect.
Liderul sindical a mai spus că fiecare şcoală va depune câte o plângere penală şi va avea anexat un tabel cu toţi cei care au calitatea de reclamant.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO