- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicatele cer o ordonanţă de urgenţă privind prelungirea şomajului tehnic
Confederaţia "Cartel Alfa" şi UGIR-1903 vor înainta premierului, joi, o scrisoare în care îi solicită elaborarea, în maxim două săptămâni, a unei ordonanţe de urgenţă pentru prelungirea măsurii privind şomajul tehnic.
Sindicatele cer o ordonanţă de urgenţă privind prelungirea şomajului tehnic (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)
Lidrul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus, miercuri, că, în 2009 - când această măsură privind şomajul tehnic a fost pusă în aplicare astfel încât un angajat era trimis în şomaj tehnic maximum trei luni, timp în care angajatorul îi plătea un salariu de 75%, iar statul nu încasa impozite pe venit şi plătea în contul salariatului CAS - costurile au fost de 300 de milioane de lei şi aproximativ un milion de persoane au beneficiat de aceasă măsură.
Hossu a arătat că dacă jumătate din cei un milion de angajaţi ar fi fost trimişi în şomaj permanent, la nivelul întregii ţări s-ar fi ajuns la cifra de 1,3 milioane de şomeri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
-
Efectele declaraţiilor lui Trump despre Groenlanda: Danemarca va întări apărarea teritoriului
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
Potrivit liderul sindical, în 2010, costurile statului cu şomajul permanent ar fi de aproximativ 500 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că efortul financiar dn partea statului ar fi mai mic dacă s-ar aplica şomajul tehnic şi ar fi păstrată şi relaţia dintre angajaţi şi angajator.
La rândul său, preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a spus că va cere premierului elaboarea şi altor măsuri anticriză, cum ar fi cele sectoriale, el exemplificând cu faptul că angajatorii care angajează în perioada de criză ar trebui să fie scutiţi de la plata impozitelor.
Potrivit reprezentantului patronatelor, în 2010 nu sunt semne de ieşire din criză, iar industria are mult de suferit. În 2009, potrivit lui Corâci, în industrie s-au pierdut 365.000 de locuri de muncă, aceasta fiind o cifră record pentru România.
"FMI a atras atenţia la nivel mondial că ridicarea prea devreme a unor măsuri anticriză va duce la agravarea crizei. De accea, cred că această prevedere cu prelungirea şomajului tehnic Guvernul trebuie să o pună în aplicare imediat prin ordonanţă de urgenţă, dacă nu, într-o mare parte din industrie, ca de exemplu, cea chimică sau textilă, vor exista concedieri în primele luni ale anului", a spus Corâci.
Liderul UGIR-1903 a apreciat că această măsură are şi un efect de pregătire a relansării economiei.
"Dorim să stabilizăm o parte a forţei de muncă, calificate, astfel încât, atunci când se va relua activitatea, să avem disponibili aceşti oameni", a mai spus preşedintele UGIR-1903.
Acesta a adăugat că, î 2009, cele mai afectate ramuri din industrie au fost cea textilă, cu 65.000 de disponibilizări, chimică şi petrochimică, metalurgică şi ce a a mobilei.
"Toate ramurile din industrie sunt la limita de rentabilitate, chiar şi în industria IT, astfel încât totuşi avem nevoie de această măsură", a mai susţinut Cezar Corâci.
Comitetul Confederal al "Cartel Alfa" a hotărât, luni, ca, de la începutul săptămânii viitoare, sindicaliştii să înceapă pichetarea sediului Ministerului de Finanţe, timp de aproximativ o oră şi jumătate zilnic. La pichet vor paricipa o sută de oameni în fiecare zi.
Hossu a precizat atunci că va începe discuţii cu patronatele din industrie, astfel încât, până joi, să înceapă un demers comun pentru prelungirea în 2010 şomajului tehnic, care reprezintă o partajare a responsabilităţilor între angajator, angajat şi stat.
"Vom avea în plus, de la 1 februarie, 200.000 de şomeri şi trebuie să existe un sistem de susţinere", mai susţinea Hossu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO