Sindicatele din Educaţie îi cer lui Geoană să retragă sprijinul politic pentru Sârbu şi Mocanu

Sindicatele din Educaţie cer liderului PSD Mircea Geoană să retragă sprijinul politic ministrului Muncii, Marian Sârbu şi secretarului de stat Valentin Mocanu, întrucât, prin reducerea cu aproximativ 40% a coeficienţilor de ierarhizare, unii profesori vor avea salarii mai mici decât în prezent.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din Educaţie îi cer lui Geoană să retragă sprijinul politic pentru Sârbu şi Mocanu

Sindicatele din Educaţie îi cer lui Geoană să retragă sprijinul politic pentru Sârbu şi Mocanu

"În mod surprinzător, ministrul PSD al muncii, domnul Marian Sârbu, împreună cu secretarul de stat Valentin Mocanu, încălcând principiile stabilite cu partenerii de dialog social ce au fost ulterior adoptate de Guvern, au mutilat grila pentru personalul din învăţământ. S-a ajuns la situaţia paradoxală în care, prin reducerea cu circa 40% a coeficienţilor de ierarhizare, unele categorii de personal didactic vor avea venituri salariale mai mici decât cele actuale, ceea ce este inadmisibil", se arată într-o scrisoare deschisă adresată lui Mircea Geoană, semnată de conducerea celor patru organizaţii sindicale, respectiv preşedintele FSLI, Aurel Cornea, preşedintele "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, secretarul general al FEN, Constantin Ciosu şi preşedintele FNS "Alma Mater"Anton Hadăr.

Potrivit liderilor sindicali, proiectul de lege trebuia să elimine actualele discrepanţe salariale, dar actul "le adânceşte mai mult".

"Noua lege de salarizare nu face decât să le adâncească şi mai mult discrepanţele, menţinând personalul din învăţământ în categoria salariaţilor bugetari cu cele mai mici venituri. Printr-o astfel de politică, învăţământul nu va deveni niciodată atractiv pentru tineri şi nu vom putea avea, într-un orizont de timp previzibil, un sistem educaţional competitiv şi performant în raport cu celelelalte ţări membre ale Uniunii Europene", se atrage atenţia în scrisoare.

În aceste condiţii, conducerea celor patru organizaţii cere liderului PSD să retragă prijinul politic acestor doi demnitari, care prin deciziile luate, "aruncă în derizoriu doctrina social-democrată şi vor adânci criza din sistemul de învăţământ".

"În condiţiile în care nu o să luaţi această decizie, o să considerăm că poziţia celor doi demnitari este asumată de PSD prin însuşi preşedintele partidului", mai susţin sindicaliştii.

Salariaţii din sistemul educaţional arată că au sperat că prin noua lege de salarizare unitară în sistemul bugetar vor ajunge la un nivel de salarizare care să le permită un trai decent, speranţele fiind întemeiate de Acordul semnat în 6 mai între reprezentanţii Guvernului şi cei a federaţiilor sindicale din învăţământ, prin care miniştrii PSD ai muncii şi ai învăţământului s-au angajat că, prin această lege, cadrele didactice vor fi plasate cât mai aproape de vârful ierarhiei.

Liderii sindicali susţin că timp de trei luni au participat la discuţiile care au avut loc pe tema acestui proiect de lege şi că propunerile sindicatelor privind grila de salarizare, susţinute şi de MECI, au fost acceptate de reprezentanţii Ministerului Muncii. "Coeficienţii de ierarhizare pe care i-am propus ar fi poziţionat personalul din învăţământ la un nivel care să ţină seama de importanţa şi rolul acestei categorii profesionale", au adăugat sindicaliştii din Educaţie.

Coeficienţii pentru stabilirea grilei de salarizare unică în sectorul bugetar discutaţi, într-o primă lectură, în şedinţa din 24 iunie a Guvernului au fost cu aproximativ 40% mai mici raportat la nivelurile analizate anterior, fiind cuprinşi între 5,4 şi 2,3 salarii minime pe economie, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

În acest context, federaţiile din învăţământ i-au cerut premierului Emil Boc demiterea ministrului Muncii Marian Sârbu şi a secretarului de stat Valentin Mocanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici