Şi ceilalţi bugetari se pregătesc de grevă
Alianţa Sed Lex va intra în greva generală din 13 noiembrie, iar Federaţia Sanitas a anunţat un miting de amploare în Capitală în 11 noiembrie, urmând ca în 20 noiembrie să intre în grevă generală.
CNSLR Frăţia a stabilit, miercuri, un program de acţiuni succesive, "pentru presiune graduală pe Guvern", bugetarii afiliaţi la la confederaţie urmând să intre toţi în grevă generală pe 20 noiembrie pentru majorarea salariilor cu 50 la sută.
Bugetarii cer majorarea salariilor cu 50 la sută, în urma adoptării legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, că membrii confederaţiei nu vor apela momentan la forme de protest, soluţia fiind un dialog constructiv şi nu ieşirile în stradă, însă consideră că legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice trebuie aplicată.
Sindicaliştii Cartel Alfa vor ca de la 1 ianuarie să apară un cadru legislativ care să precizeze cu cât vor creşte salariile pentru celelalte sectoare bugetare. De asemenea, ei vor ca această creştere să fie diferenţiată, adică mai mult pentru cei cu salarii scăzute şi mai puţin pentru cei care lucrează în sectorul bugetar cu salarii mai ridicate de 3.500-4.000 de lei.
Hossu a mai spus că până vineri sindicatele trebuie să depună la Guvern punctul de vedere privind legea salarizării unitare.
Biroul Exectiv al Blocului Naţional Sindical (BNS) a hotărât că se va alătura celorlalţi sindicalişti numai dacă vor ajunge la un acord comun privind cererile de majorare salarială şi consideră că o majorare de 50% a salariilor tuturor bugetarilor, indiferent de veniturile actuale ale acestora, va crea discrepanţe foarte mari.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că organizaţia sindicală nu susţine o creştere a salariilor în sectorul bugetar cu 50 la sută. În opinia acestuia, este "imoral" să ceri 50 la sută în sectorul bugetar şi pentru cei care au salarii mici, şi pentru cei care au salarii foarte mari.
Liderii confederaţiilor sindicale se vor întâlni, vineri, de la ora 12.00, la sediul Ministerului Muncii, cu cinci miniştri ai Guvernului Tăriceanu, în cadrul unui grup de dialog.
Liderii Federaţiei sindicale Alma Mater au decis, vineri, organizarea unei greve de avertisment în 10 noiembrie, urmând ca din 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat, cerând aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
Biroul Executiv al Federaţiei Alma Mater a hotărât, în şedinţa de vineri, calendarul protestelor, în urma deciziei Guvernului de amânare până în 1 aprilie a aplicării legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
Astfel, sindicaliştii Alma Mater intră în grevă de avertisment în 10 noiembrie, între orele 12.00 şi 14.00, urmând să declanşeze greva generală din 18 noiembrie, la fel ca şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Răzvan Bobulescu, a anunţat că în 14 noiembrie va avea loc Consiliul Naţional al federaţiei, care va analiza situaţia socio-politică din acel moment, pentru a vedea dacă au intervenit modificări care să ducă la amânarea grevei generale din 18 noiembrie.
"Am obţinut doar o victorie morală prin promulgarea acestei legi, victorie care îi obligă pe cei care vin la guvernare să aplice legea. O altă obligaţie a guvernului viitor este elaborarea legii unice de salarizare, prin care sperăm să rezolvăm şi problema personalului nedidactic care lucrează în învăţământ", a spus Bobulescu.
Liderul Alma Mater a precizat că Guvernul a încălcat Constituţia Romnâniei prin amânarea aplicării legii, resprectiv articolul 115 alineatul 5 în care se arată că "Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României"
"În acest moment legea este în vigoare şi trebuie să ne dea banii", a mai spus Bobulescu.
Şi sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret" intră în grevă de avertisment pe 3 noiembrie, fără a stabili încă data grevei generale.
Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a decis, vineri, să intre în grevă de avertisment de două ore în 10 noiembrie şi să declanşeze greva generală din 18 noiembrie, urmând să organizeze un pichet la sediul Parlamentului în ziua dezbaterii ordonanţei de amânare a majorării salariilor profesorilor.
Consiliul Naţional al Federaţiei Educaţiei Naţionale a decis, vineri, corelarea acţiunilor de protest faţă de decizia de amânare a aplicării legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu cele ale Federaţiei Alma Mater şi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat secretarul general al FEN, Constantin Ciosu.
Liderul sindical a spus că insistă ca şi Federaţia "Spiru Haret" să îşi coreleze acţiunile de protest cu cele trei federaţii.
Reprezentanţii FEN au spus că vor trimite scrisori tuturor parlamentarilor prin care vor cere respingerea ordonanţei de urgenţă privind amânarea până în 1 aprilie 2009 a aplicării legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
Ciosu a adăugat că situaţia politică ar putea să se schimbe după greva de avertisment din 10 noiembrie, astfel încât este posibil ca greva generală anunţată pe 18 noiembrie să fie amânată.