Sindicatele se opun reducerii "mecanice" de 20% a angajaţilor sistemului public

Sindicatele au precizat, la întâlnirea de marţi cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), că nu sunt de acord cu reducerea a 20% din angajaţii sistemului public şi că trebuie făcută o analiză pentru a menţine calitatea serviciilor.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Sindicatele se opun reducerii "mecanice" de 20% a angajaţilor sistemului public

Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu şi preşedintele BNS, Dumitru Costin (Montaj foto)

Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus că politica de reducere a unui număr "mecanic" de angajaţi din sistemul public nu este o soluţie. Această măsură ar duce la bulversarea sistemului şi la o scădere a calităţii serviciilor.

Reprezentanţii Fondului Monetar au fost de acord că trebuie făcută o analiză privind sistemul public pentru menţinerea calităţii serviciilor, a spus Hossu.

"Nu suntem de acord cu reducerea a 20%. Avem istoricul din 1997 cu restructurarea din sectorul minerit care a fost fcăută mecanic, fără profesionalism, car a dus la mutiplicarea posturilor de 2 - 3 ori, fiind făcute disponibilizări în august-septembrie şi angajări în octombrie-noiembrie", a dcelarat liderul CNS Cartel Alfa, care a adăugat că este de acord cu o restructurare în baza unei analize.

La rândul său, preşedintele BNS, Dumitru Costin, a spus că a cerut încă din ianuarie Guvernului o analiză a instituţiilor bugetare şi o redimensionare a acestora, astfel încât sistemul bugetar să funcţioneze optim. Costin a precizat că "Guvernul nu a fost în stare din ianuarie şi până în august să facă evaluări, să vadă ce costuri, ce job-uri se pot reduce, nu neapărat indivizi, ceea ce să nu ducă neapărat la disponibilizări".

În opinia liderului BNS, reducerea cu 20% a angajaţilor din sistemul public riscă "să scoată din sistem oameni şi să fie angajate rudele celor de la putere".

"FMI ne-a spus elegant că evoluţia economiei noastre nu ne permite să menţinem la nesfârşit cheltuielile cu salariile pentru că nu avem de unde plăti", a spus Costin.

Liderul BNS a subliniat faptul că, în sistemul bugetar, o persoană ocupă mai multe funcţii şi că ar trebui ca restructurarea să înceapă cu aceste persoane, ceea ce nu presupune neapărat disponibilizări, dar înseamnă o reducere a cheltuielilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că este nevoie urgentă de trimiterea în şomaj a unui "mare număr" de funcţionari din aparatul de stat, care sunt "inutili", el menţionând, în acest context, un procent de 20% şi precizând că Guvernul trebuie să se grăbească în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici