- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicatele şi patronatele nu s-au înţeles cu Guvernul în cazul salariului minim
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor nu au ajuns la nicio concluzie în cazul nivelului salariului minim în 2011, la finalul discuţiilor de marţi, de la Ministerul Muncii, sindicaliştii declarând că "miniştrii au excelat prin tăcere".
Sindicatele şi patronatele nu s-au înţeles cu Guvernul în cazul salariului minim (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Patronatele vor accepta creşterea salariului minim peste 700 de lei doar dacă scade cota unică
Reprezentantul Confederaţiei Patronale din Industrie (CONPIROM), Dan Matei Agaton, a declarat că patronatele vor negocia un salariu minim peste 700 de lei dacă această decizie va fi completată şi de măsuri care să asigure creşterea economică.
"Solicităm scăderea cotei unice de la 16% la cât s-o putea în urma creşterilor veniturilor. (...) Suntem de acord cu majorarea salariului minim, dar cu condiţia să-l desprindem de orice grilă de salarizare", a spus Agaton.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Reprezentanţii patronatelor susţin că Guvernul nu a înaintat nicio cifră privind salariul minim de anul viitor, dar în opinia acestora este evident că şi Executivul este dispus să aplice o majorare.
Aceştia au susţinut că în mediul privat salariul minim este deja la 650 de lei, iar această valoare ar fi "absolut posibilă" şi în sectorul bugetar.
Patronatele susţin însă că aplicarea grupei de salarizare la acest nivel al salariului minim ar duce la o creştere a masei salariale la o valoare mai mare decât îşi poate permite sectorul privat.
Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corîci, s-a declarat dezamăgit la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, precizând că Guvernul ar fi trebuie ca după consultarea partenerilor sociali să comunice care va fi valoarea salariului minim.
El a declarat că i-a spus ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, care a particiapt la discuţii, că ştie că în Guvern valoarea salariului minim a fost deja stabilită la 670 de lei, dar că ministrul "n-a avut tăria să spună că aşa e".
Sindicatele vor un salariu minim de 750 de lei
Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical Ovidiu Jurcă a declarat că sindicatele au optat în continuare pentru o valoare de 750 de lei a salariului minim, dar că nu au primit din partea miniştrilor Muncii şi Finanţelor decât tăcere.
"Miniştrii au execelat prin tăcere", a declarat Jurcă.
El a mai precizat că în aceste condiţii sindicatele şi patronatele ar putea să înceapă să lucreze la finalizarea contractului unic la nivel naţional, astfel încât salariaţii români să aibă un nivel minim de referinţă de peste 700 de lei.
"Dacă Guvernul nu este în stare, o vom face noi şi în urma negocierilor să dăm un nivel de referinţă minim de peste 700 de lei şi să susţinem un set minim de măsuri pentru creşterea economică. Vom negocia responsabil cu patronatele", a declarat Jurcă.
Proiectul legii salarizării unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a răspunderii Guvernului, a anunţat, luni, la postul public de televiziune, premierul Emil Boc.
Coaliţia a decis ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe Legea salarizării, deoarece aceasta este necesară pentru elaborarea bugetului de stat pe 2011, a declarat, luni, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, arătând că obiectivul este ca Legea bugetului să fie discutată în decembrie de Parlament.
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană ca salariul minim să nu fie majorat cu mai mult de rata inflaţiei din ultimii doi ani, respectiv până la 670 de lei, anunţa, în 9 noiembrie, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Premierul Emil Boc declara, în urmă cu două săptămâni, că salariul minim va creşte la un nivel care va fi stabilit în urma discuţiilor cu sindicatele, iar prin legea salarizării unitare va fi recuperată anul viitor o parte din pierderea salarială suferită în 2010, dar strict în raport cu posibilităţile bugetare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.