- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicatele şi unele patronate vor să ceară preşedintelui să medieze conflictul privind Codul muncii
Sindicatele şi unele patronate au anunţat, marţi, că se retrag de la discuţiile cu ministrul Muncii, cer ca Ioan Botiş să fie demis, vor înainta premierului un text comun privind Codul muncii şi vor cere preşedintelui Traian Băsescu să medieze acest conflict.
Sindicatele şi unele patronate vor să ceară preşedintelui să medieze conflictul privind Codul muncii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Liderii sindicatelor şi ai unor patronate susţin că nici nu au început discuţiile pe Codul muncii şi că au cerut precizări de la ministrul Muncii, Ioan Botiş, dacă aceste negocieri sunt formale sau nu.
Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corîci, a declarat că reprezentantul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon, care a făcut declaraţii împreună cu ministrul Ioan Botiş privind forma finală a Codului muncii, nu face parte din comisia de lucru stabilită de premier şi a făcut afirmaţii "absolut mincinoase".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În aceste condiţii, sindicatele şi o parte a patronatelor au anunţat că se retrag de la discuţiile cu ministrul Muncii, cer ca Ioan Botiş să fie demis şi solicită şi o întâlnire cu premierul.
Aceştia au mai spus că vor înainta premierului un text comun cu privire la Codul muncii şi vor cere mediere şi din partea preşedintelui Traian Băsescu.
Totodată, sindicatele şi patronatele vor cere asistenţă europeană, vor solicita Organizaţiei Internaţională a Muncii o poziţie legată de textele propuse de Ministerul Muncii care, spun ei, contravin legislaţiei europene.
De asemenea, sindicatele şi patronatele vor face lobby în Parlament să nu fie aprobată actuala formă a Codului muncii.
Sindicatele şi patronatele spun că există totuşi riscul ca Parlamentul să aprobe acest cod în forma propusă de Ministerul Muncii.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că, în aceste condiţii, există şi soluţii radicale, "bătaia pe stradă, manifestări multiple", până în prezent fiind ţinută în frâu exprimarea violentă.
Ministrul Ioan Botiş a declarat, marţi, că o parte a patronatelor agreează forma Codului muncii propusă de Ministerul Muncii, fapt confirmat de reprezentantul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon.
"Cred că azi reuşim să facem încă un pas astfel încât până la 21 ianuarie să prezentăm o variantă finală atât pe Codul muncii, cât şi pe cele cinci legi privind dialogul social", a spus ministrul Muncii.
Dan Matei Agathon a declarat, ca reprezentant al nouă organizaţii patronale, că formula actuală a Codului muncii, aşa cum a fost prezentată şi negociată în condiţiile date de experţi, urmează să fie validată.
Premierul Emil Boc a decis să îi invite la discuţii pe reprezentanţii confederaţiilor sindicale, la ora 17.00, la Palatul Victoria, în prezenţa ministrului Muncii, Ioan Botiş.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO