Sindicatele spun că Lidl întârzie semnarea contractului colectiv de muncă şi ameninţă cu concedieri

Federaţia Naţională a Sindicatului din Industria Alimentară (FNSIA) susţine că Lidl Discount tergiversează începerea negocierilor pentru încheierea contractului colectiv de muncă şi ameninţă cu concedierea angajaţii care îşi cer drepturile.

Urmărește
147 afișări

"Am făcut toate demersurile pentru începerea negocierilor, însă ei trag de timp pentru a-i determina pe angajaţi să iasă din sindicat", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatului din Industria Alimentară (FNSIA), organizaţie la care este afiliat sindicatul angajaţilor Lidl Discount.

El a adăugat că prima iniţiativă a sindicaliştilor în vederea începerii negocierilor a fost în 7 februarie, dată de la care compania era obligată ca în şapte zile să stabilească întâlniri cu reprezentanţii angajaţilor şi să întocmească un calendar al negocierilor.

"Motivează neînceperea negocierilor prin mai multe argumente, unele pe care nici nu le înţelegem. Spun că sindicatul nu este constituit la nivelul unităţii, nu este afiliat la o federaţie reprezentativă din domeniul în care acesta îşi desfăşoară activitatea sau că nu a prezentat o hotărâre judecătorească de constatare a reprezentativităţii sale", a spus Frumosu.

Parte a grupului Lidl & Schwartz, Lidl operează în România reţeaua de magazine de discount Plus şi cea de hipermarketuri Kaufland. Lidl are în România aproximativ 200 de angajaţi, dintr care aproximativ 60 sunt membri ai sindicatului.

Preşedintele sindicatului de la Lidl, Romulus Ciobanu, susţine că angajaţii sunt ameninţaţi de reprezentanţii companiei că vor fi disponibilizaţi dacă se afiliază sindicatului sau dacă nu ies din sindicat.

"Ei nu au un sindicat în nicio ţară din Europa în care sunt prezenţi. Probabil că un sindicat le strică bugetul", a spus Ciobanu.

Preşedintele FNSIA a arătat că prin contractul colectiv de muncă compania Lidl ar trebui să asigure angajaţilor, printre altele, minimum şase salarii în cazul disponibilizărilor colective, prime de Paşte şi de Crăciun, prime de vacanţă, plata orelor suplimentare şi sporuri.

"Când nu există un sindicat, omul nu îşi cunoaşte drepturile şi, dacă le-ar şti nu ar avea cum să le ceară pentru a nu-şi pierde locul de muncă", a spus Frumosu.

El a adăugat că sindicaliştii au contactat Inspecţia Muncii, care a amendat societatea Lidl pentru neînceperea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă şi a fixat data de 22 aprilie ca termen limită pentru iniţierea discuţiilor.

Conform legii, dacă discounterul nu începe procedurile poate fi amendat cu 3.000 lei până la 10.000 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici