Sindicatele vor ca reducerea cu 25% să fie pe fondul de salarii, inclusiv prin disponibilizări

Sindicatele vor ca reducerea de 25% să fie făcută nu pe salariile bugetarilor, ci pe fondul de salarii, prin diminuarea unor sporuri, a unor stimulente, inclusiv cu zile de concediu fără plată şi disponibilizări, potrivit măsurilor alternative cuprinse într-un document al confederaţiilor.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Sindicatele vor ca reducerea cu 25% să fie pe fondul de salarii, inclusiv prin disponibilizări

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ovidiu Jurcă (s) (Imagine: Bogdan_Maran/Mediafax Foto)

Aceste măsuri sunt cuprinse într-un document al confederaţiilor sindicale ce a fost prezentat, vineri, în comisiile de specialitate ale Consiliului Economic şi Social (CES).

Reprezentanţii sindicatelor din comisiile de specialitate ale CES au refuzat să facă publice documentele analizate.

Două din patru comisii reunite, vineri, la CES au fost nestatutare, deoarece reprezentanţii patronatelor nu s-au prezentat în număr suficient, astfel că dezbaterea măsurilor din aceste comisii se va face luni, în plenul CES.

Discuţiile de vineri de la CES s-au încheiat, urmând ca luni să aibă loc şedinţa plenului Consiliului, unde vor fi analizate măsurile alternative la cele propuse de autorităţi şi va fi dat un aviz favorabil sau nefavorabil scrisorii de intenţie către FMI.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ovidiu Jurcă, a declarat, vineri, că sindicatele au extins unele soluţii ale Guvernului şi au oferit alternative, exemplificând prin înlocuirea diminuării cu 25% a salariilor cu reducerea cu 25 de procente a fondului de salarii, pe fiecare ordonator de credite.

De asemenea, sindicatele vor să îngheţe pensiile şi, ca alternativă la diminuarea acestora, să se introducă o nouă grilă de impozitare progresivă, în trei trepte de venituri. Astfel, până în 1.500 de lei, până în 3.000 lei şi peste 4.500-5.000 de lei impozitarea să crească progresiv de la 10-15% la 40-45%, nu la 60%, cum este în Suedia.

Jurcă a mai spus că, din câte ştie el, patronatele au aprobat "fără prea multe comentarii" măsurile Guvernului.

Vicepreşedintele UGIR-1903, Mihai Păsculescu, a spus că patronatele sunt de acord cu îngheţarea pensiilor, în schimb trebuind să fie luate măsuri de reducere a evaziunii fiscale şi de tăiere a fondului de achiziţii.

Totodată, Păsculescu a mai spus că Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) a trimis o scrisoare către FMI în care erau adresate mai multe întrebări privind măsuri alternative, cum ar fi îngheţarea pensiilor şi recuperarea acestor bani din alte părţi.

Răspunsul FMI a fost unul "diplomatic", în sensul că se poate modifica scrisoarea de intenţie, însă acest lucru va dura mai mult şi toate măsurile trebuie luate până la 1 iunie, a precizat Păsculescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că nu crede că există vreo şansă ca pensiile să fie reduse diferenţiat, menţionând însă că decizia finală aparţine Guvernului.

Şeful statului a mai spus că, probabil, soluţia pentru adoptarea măsurilor convenite cu FMI va fi asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, având în vedere timpul scurt rămas până la reuniunea board-ului FMI de la sfârşitul lunii iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici