Sindicatele vor ca vârsta de pensionare să fie de 63 de ani

Sindicatele au propus, la discuţiile de la Ministerul Muncii, ca vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi să fie de 63 de ani, cu un an mai puţin faţă de propunerea avansată săptămâna trecută, iar consecinţele accidentelor de muncă şi ale bolilor profesionale să fie plătite din fondul de risc.

Urmărește
91 afișări
Imaginea articolului Sindicatele vor ca vârsta de pensionare să fie de 63 de ani

Sindicatele vor ca vârsta de pensionare să fie de 63 de ani

Potrivit sindicaliştilor, consecinţele accidentelor de muncă şi ale bolilor profesionale nu trebuie să mai fie plătite din fondul sistemului public de pensii, ci din fondul de risc, adică să fie sarcina patronului.

Partenerii sociali urmează să se întâlnească din nou, la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare. Până atunci, Ministerul Muncii va analiza amendamentele depuse şi va evalua impactul financiar al acestora.

Sindicatele au mai propus ca vârsta de pensionare în cazul femeilor să poată fi redusă cu un an pentru fiecare copil născut, dar nu mai mult de trei ani, iar nivelul contribuţiei în cazul celor care îşi întrerup activitatea pentru creşterea copilului să fie mai mare, pentru că în prezent pierd la pensie 5-7%.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, marţi, că în prezent femeile sunt "sancţionate" în momentul în care-şi întrerup activitatea pentru creşterea copilului. Astfel, o femeie care stă în concediu timp de doi ani pierde la pensie 5%, iar în cazul concediului de trei ani acordat pentru creşterea copilului cu handicap, 7%.

Dumitru Costin a mai spus că trebuie găsită o soluţie şi pentru persoanele de 45-50 de ani care intră în şomaj şi au şanse minime să-şi mai găsească un loc de muncă. El a explicat că aceste persoane riscă să stea ani de zile fără un loc de muncă şi fără să mai aibă posibilitatea de a se pensiona anticipat, iar acest lucru, combinat cu faptul că vârsta de pensionare va fi majorată la 65 de ani, va face ca nivelul pensiilor lor să fie extrem de scăzut.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată, marţi, astfel că, potrivit Constituţiei, Guvernul Boc se consideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune trece în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici