Sindicatul EUROPOL, REACŢIE dură faţă de pedeapsa uşoară dată lui Boureanu: Câţi politişti trebuie să mai fie ucişi, bătuţi, loviţi sau scuipaţi

Sindicatul EUROPOL spune că siguranţa poliţiştilor este pusă în pericol după decizia magistraţilor de a-l condamna pe Cristian Boureanu la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare pentru ultraj, fapt ce a generat îngrijorare în rândul agenţilor, solicitând ministrului Carmen Dan să ia măsuri.

Urmărește
3350 afișări
Imaginea articolului Sindicatul EUROPOL, REACŢIE dură faţă de pedeapsa uşoară dată lui Boureanu: Câţi politişti trebuie să mai fie ucişi, bătuţi, loviţi sau scuipaţi

Sindicatul EUROPOL, REACŢIE dură faţă de pedeapsa uşoară dată lui Boureanu: Câţi politişti trebuie să mai fie ucişi, bătuţi, loviţi sau scuipaţi

„Nu de puţine ori, importanţa vieţii şi integrităţii poliţistului a fost pusă în discuţie atât de noi ca organizaţie sindicală, cât şi în cadrul emisiunilor televizate atunci când colegii noştri poliţişti au fost loviţi, bătuţi, scuipaţi sau înjuraţi, şi mai grav de atât, au fost ucişi. (...) Numai anul trecut au fost înregistrate un număr total de 337 cazuri de ultraj şi un număr de 473 de poliţişti ultragiaţi, din care, doar la nivelul IGPR au fost 284 cazuri de ultraj şi 388 poliţişti ultragiaţi. Majoritatea cazurilor semnalate au fost înregistrate la nivelul structurilor de ordine publică cu ocazia intervenţiilor la evenimente şi desfăşurării misiunilor specifice de patrulare. Asta însemană că cel puţin un caz de ultraj se înregistrează zilnic în cadrul unui an calendaristic”, arată reprezentanţii sindicatului EUROPOL.

Sursa citată mai precizează că una dintre principalele cauze care încurajează ultrajul o reprezintă cercetarea în stare de libertate a unui număr mare de suspecţi, ceea ce potenţează ameninţările la adresa autorităţii poliţistului.

„Cel mai mediatizat şi vizibil caz de ultraj, e cel petrecut în luna iunie anul trecut, când colegul şi membrul nostru de sindicat, Andrei Ovidiu din cadrul Brigăzii Politiei Rutiere Bucureşti, a fost lovit în mod intenţionat de fostul deputat Cristian Boureanu. Ei bine, la numai un an de la acest caz de ultraj, instanţa de judecată l-a condamnat pe agresor la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare şi obligarea de a plăti 7.000 euro daune morale poliţistului. Această decizie nu poate să tragă decât un semn de îngrijorare în rândul poliţiştilor, deoarece transmite mesajul că oricine are 7.000 de euro poate comite un ultraj. Astfel că orice dezaxat, interlop sau fost parlamentar pentru care suma de 7.000 euro e nesemnificativă, îşi poate bate joc de un poliţist. Şi spunem asta pe bună dreptate în condiţiile în care legislaţia este permisivă acestora”, mai arată EUROPOL.

Poliţiştii din cadrul acestui sindicat îi cer ministrului Carmen Dan să ia măsuri pentru punerea în aplicare a pachetului legislativ de „întărire a autorităţii poliţistului, care a fost discutat încă de anul trecut şi care a fost dat uitării”.

„Doamna ministru Carmen Dan, câţi politişti trebuie să mai fie ucişi, bătuţi, loviţi sau scuipaţi pentru ca dumneavoastră să luaţi decizia de a modifica cadrul legislativ incident activităţii poliţiştilor? Nu vrem să se ajungă în situaţia în care să fiţi acuzată ca fiind autorul moral al cazurilor de ultragiere a poliţiştilor. Considerăm ca fiind inoportun ca mesajul transmis de poliţişti să consitituie un simplu monolog, ci dorim o reacţie fermă şi imediată a dumneavoastră prin prisma funcţiei pe care o deţineţi”, mai spune EUROPOL.

De asemenea, sindicatul a oferit şi câteva cifre privind cazurile de ultraj: „Cele mai multe cazuri de ultraj au fost înregistrate în zona Bucureşti-Ilfov, 41 cazuri, urmate de Dâmboviţa şi Ialomiţa cu câte 15 cazuri şi Maramureş cu 14. Procentual vorbind, la nivelul inspectoratelor generale, în anul 2017 cazurile de ultraj au crescut cu 12.4%, iar cazul persoanelor ultragiate a crescut cu 15.5%. Aceste procente sunt alarmante şi nu reprezintă decât un trend ascendent în punerea în pericol a vieţii poliţistului”.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 l-au condamnat, miercuri, la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare pe Cristian Boureanu în dosarul în care acesta este acuzat de ultraj şi au achitat-o pe iubita acestuia, Laura Dincă, pentru mărturie mincinoasă. În decizia pronunţată, judecătorii îl mai obligă pe Cristian Boureanu să îi plătească lui Andrei Ovidiu, poliţistul pe care fostul parlamentar l-ar fi lovit în noaptea în care a avut loc incidentul, 7.000 de euro daune morale. Decizia poate fi contestată.

Fostul parlamentar Cristian Boureanu a declarat, imediat după aflarea deciziei, că respectă decizia judecătorului, precizând însă că nu l-a atins pe agent.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici