Sindicatul Institutului Cantacuzino cere demiterea directorului. Ministrul Sănătăţii analizează
Sindicatul Institutului Cantacuzino din Capitală cere demiterea directorului Radu Dorel Lucian, întrucât acesta ar refuza să facă achiziţii, iar toate liniile de producţie fiole sunt închise, solicitarea urmând să fie analizată de ministrul Sănătăţii, care promite şi că va discuta cu angajaţii.
Sindicatul Institutului Cantacuzino cere demiterea directorului. Ministrul Sănătăţii analizează (Imagine: Shutterstock)
Sindicatul TESA din Institutul Cantacuzino arată, într-un memoriu remis luni agenţiei MEDIAFAX, că director general interimar Radu Dorel Lucian a fost repus în funcţie la 15 septembrie 2011, prin ordinul al ministrului Sănătăţii, după ce, în 2009, a fost înlocuit de la conducerea instituţiei, pentru management defecutos.
"Radu Dorel Lucian a mai fost director general în perioada 2005-2009, fiind înlocuit la sfârşitul mandatului pentru management defectuos, ca urmare a memoriilor sindicatului TESA-IC", se precizează în memoriul semnat de liderul organizaţiei, Dumitru Viezureanu, vicepreşedintele Monica Bălteanu şi secretarul Viorica Rusu.
În primul mandat al lui Radu Lucian, respectiv din 2007, au început să se desfiinţeze ariile de producţie, fără ca membrii comitetului de direcţie să aducă obiecţii sau soluţii alternative, mai spun liderii de sindicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Potrivit sindicaliştilor, şi în actualul mandat, directorul general nu-şi îndeplineşte obligaţiile şi nu-şi asumă responsabilităţile pe care le implică această funcţie. Sindicatul susţine că directorul nu asigură condiţiile corespunzătoare de lucru pentru salariaţi, prin refuzul de a semna documentele necesare achiziţionării materiei prime, a reactivilor de diagnostic, materiale pentru ambalare etc. Toate ariile de producţie şi fiolaj pentru produse biologice administrabile la om sunt închise nefiind autorizate de ANM (Agenţia Naţională a Medicamentului), mai spun sindicaliştii.
"De asemenea, nu se discută reducerea cheltuielilor cu utilităţile (în situaţia în care nu mai producem nimic), cu regia institutului (care se pare că a ajuns la 62%). Singura soluţie avută în vedere pentru reducerea cheltuielilor este scăderea salariilor, fără să existe un plan de evaluare şi redresare a activităţii", a mai precizat sursa citată.
Sindicatul TESA de la Cantacuzino reclamă totodată faptul că institutul nu participă la licitaţii, deoarece directorul general nu semnează dosarul necesar în acest scop. Din acest motiv, afirmă sindicaliştii, au fost pierdute două licitaţii pentru mediu Lowenstein (pentru TBC), în valoare de zeci de milioane de lei. În plus, directorul general interimar întârzie sau nu semnează contracte de colaborare cu terţi, pierzându-se astfel potenţiali clienţi şi potenţiale venituri, susţin sindicaliştii.
"Practic, este blocată activitatea laboratoarelor care efectuează analize medicale (laboratoare de referinţă şi laboratorul de analize medicale) şi a zonei de medii de cultură pentru bacteriologie. Mai mult chiar, salariaţii nu sunt informaţi asupra situaţiei financiare critice a institutului, iar soclicitările organizaţiei şi ale directorului economic de a găsi soluţii pentru reducerea cheltuielilor au rămas fără răspuns", se mai arată în memoriul Sindicatului TESA.
Potrivit sindicatului, din cauza resurselor financiare reduse, nu se găsesc soluţii pentru terminarea amenajărilor la aria de producţie a vaccinului BCG.
"În această situaţie, avem aproximativ 300.000 de doze de vaccin BCG ce nu pot fi livrate Ministerului Sănătăţii, din cauza lipsei autorizaţiilor de producţie, de punere pe piaţă etc. De asemenea, avem Polidin, aproxiamtiv 400.000 de doze, care nu pot fi comercializate fiindcă a expirat autorizaţia de punere pe piaţă. Mai mult, nu se face nimic pentru amenajarea unui depozit autorizat pentru produse biologice administrabile la om, ceea ce va duce la imposibilitatea de a vinde vaccinuri, neavând condiţii de stocare conform normelor internaţionale. În plus, este de remarcat gestionarea defectuoasă a situaţiei privind 'ineficienţa' vaccinului grupal sezonier 2011-2012, când s-au pierdut mii de doze din acest produs. Totodată, nu sunt informaţi membrii comitetului de direcţie în legătură cu concluziile Comisiei de anchetă internă privind neconformităţile în ariile de producţie şi control intern ale vaccinului grupal. La solicitarea sindicatului de a se face publice aceste concluzii nu am primit niciun răspuns. De asemenea, nu ni se comunică concluziile raportului întocmit de Comisia de control a Ministerului Sănătăţii din februarie 2012", a precizat sursa citată.
Sindicatul institutului mai spune, că urmare a repetatelor memorii făcute de către organizaţie, statul român, prin Ministerul Sănătăţii, a înţeles importanţa naţional strategică a existenţei Institutului Cantacuzino şi l-a finanţat pentru: achiziţionarea unui echipament de fiolat pentru vaccinul BCG (aproximativ 12 miliarde de lei vechi); unele amenajări la aria de producţie pentru vaccinul BCG (aproximativ 2 miliarde de lei vechi); aria de producţie şi fiolaj GMP pentru vaccinul gripal (proiect derulat de Banca Mondială prin Ministerul Sănătăţii, în valoare de 8,5 milioane euro); amenajarea clădirii pentru laboratoarele de referinţă, care au fost dotate cu echipamente şi aparatură de ultimă generaţie (aproxiamtiv 32 de miliarde de lei vechi).
Institutul Cantacuzino a fost singurul producător intern pentru vaccinuri şi seruri. În prezent, toate ariile de producţie pentru produse biologice administrabile la om sunt închise, nefiind autorizate de ANM. "Preparatele din import pot să fie de o foarte bună calitate, dar necorespunzătoare populaţiei şi fie pot să nu determine protecţie reală, fie pot determina reacţii adverse importante", mai spun sindicaliştii.
În plus, prezenţa institutului pe piaţa internă a produselor biologice a împiedicat firmele străine să aplice preţuri mari la produsele similare, sunt de părere sindicaliştii, care subliniază că institutul poate asigura necesarul populaţiei în situaţii de criză, când producătorii externi vor asigura prioritar piaţa proprie şi numai în funcţie de resurse şi pe cea externă. "România, datorită existenţei Institutului Cantacuzino, se numără printre cei şapte producători europeni de vaccin grupal. Importanţa acestui fapt s-a văzut în 2009, când a fost declarată starea de pandemie pentru gripa AH1N1 (porcină), România fiind una din ţările privilegiate care au avut vaccin pandemic, asigurând vaccin şi pentru alte ţări", se mai arată în memoriu.
Sindicaliştii de la Cantacuzino cred că sistarea producţiei româneşti va duce la creşterea considerabilă a costurilor de achiziţie a vaccinurilor din import. De asemenea, spun ei, există pericolul ca aceste vaccinuri să nu asigure protecţie sau să producă reacţii adverse.
"În contextul politic actual şi al bioterorismului internaţional, statul român va trebui să asigure rezerva antiepidemică din import cu costuri mai mari. Considerăm că este o chestiune strategică a statului român de a-şi asigura independenţa faţă de sursele externe, în prevenirea şi combaterea unor situaţii de criză ce pot apărea în contextul geopolitic actual; limitarea accesului populaţiei la vaccinurile şi serurile terapeutice şi imunomodulatori (Cantasin, Polidin), fie prin lipsa produselor similare din import, fie din cauza preţului; închiderea definitivă a ariilor de producţie duce la disponibilizarea de personal specializat a cărui formare necesită timp îndelungat şi resurse materiale importante; orice producător sau investitor va alege strict produsele biologice care pot fi vândute cu preţ mare, care aduc profit imediat şi va renunţa la celelalte produse necesare ţării, lăsând descoperită rezerva antiepidemică. De asemenea investitorul străin va renunţa la activităţile care nu aduc profit imediat precum cercetarea şi asistenţa tehnică", mai spun sindicaliştii, potrivit cărora, în situaţia actuală, institutul este în mare pericol de a se închide, dacă nu se iau măsuri la nivel guvernamental.
"Declinul institutului este legat de un management defectuos, de modul nejustificat de cheltuiere a fondurilor fără priorităţi, fără o analiză economică judicioasă, fără un plan de redresare coerent şi o politică de personal corectă. Apelăm pe această cale la factorii de decizie din Ministerul Sănătăţii de a-l demite pe directorul general Radu Dorel Lucian, pentru a salva Institutul Cantacuzino ca instituţie independentă, subordonată interesului naţional, aşa cum a fost întotdeauna. Din experienţa anilor trecuţi, toţi directorii numiţi au fost incompatibili cu calităţile unui manager eficient pentru institut. Sindicatul TESA-IC sugerează ministerului ca numirea unui nou director general să se facă la propunerea salariaţilor institutului, după organizarea de alegeri la nivel intern", conchid sindicaliştii.
Ministrul Sănătăţii a fost informat despre situaţia reclamată de sindicatul TESA de la Cantacuzino şi a promis că va analiza situaţia împreună cu angajaţii.
"Vom analiza situaţia de la Institutul Cantacuzino. Institutul este în atenţia noastră de ceva timp, este într-o situaţie economică dificilă. Îi vom invita şi pe angajaţi. Vom analiza împreună", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO