Singurul bebeluş din ţară care a supravieţuit leucemiei congenitale are şansa de a trăi

Singurul bebeluş din ţară care a supravieţuit leucemiei congenitale, spre surprinderea medicilor, are şansa de a trăi, însă este nevoie de 140.000 de euro pentru ca micuţul să beneficieze de un transplant de celule stem hematopoietice, o procedură care nu poate avea loc decât în străinătate.

Urmărește
83 afișări

Pe 17 aprilie, Marian Teofan Grierosu împlineşte şi un. Este singurul copil din ţară şi printre puţinii din lume care a supravieţuit leucemiei congenitale, potrivit unui comunicat remis, agenţiei MEDIAFAX, de către tatăl lui Marian, părintele Grierosu.

Bebeluşul a fost internat la terapie intensivă încă din prima lună de viaţă, pentru că devenea din ce în ce mai palid şi refuza să mănânce. În urma analizelor, a fost diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică congenitală cu celule precursoare B, o formă extrem de rar întâlnită (la 1 din 5 milioane de copii). A fost transferat imediat la secţia de oncologie a Spitalului "Sf. Maria" din Iaşi, unde a început tratamentul chimioterapic cu un citostatic foarte puternic.

"Medicii ne-au spus că Marian nu va supravieţui mai mult de câteva zile", spune părintele Vasile Grierosu, tatăl lui Marian.

Majoritatea copiilor născuţi cu leucemie se sting după câteva zile, însă Marian a îndurat de la prima lună de viaţă un tratament extrem de dificil chiar şi pentru un adult: chimoterapie, transfuzii de sânge, puncţii lombare şi medulare.

"Acum, boala este în remisie completă, spre surprinderea tuturor, inclusiv a medicilor. Şansele ca Marian să răspundă la acest tratament erau minime. Mai mult, medicamentul folosit era foarte puternic chiar şi pentru o persoană adultă. Însă noi ne-am pus toată încrederea în Dumnezeu şi ne-am rugat în continuu pentru el. Îl împărtăşeam în fiecare zi şi în fiecare săptămână îl duceam la Sfântul Maslu", a mai spus părintele Vasile.

După faza de stabilizare, tratamentul prevede un transplant de celule stem hematopoietice. Pentru că în România nu există precedent, nu s-a mai făcut transplant alogen la un copil atât de mic şi, totodată, pentru că riscul de recidivă a bolii este foarte mare, singura soluţie este o intervenţie în străinătate, la spitalul San Matteo din Pavia, Italia. Aici s-au efectuat, până în prezent, peste 1.500 de transplanturi pentru diferite afecţiuni hematologice, dintre care peste 400 de transplanturi la copii cu leucemie acută limfoblastică.

Costurile transplantului alogen, respectiv căutarea unui donator şi intervenţia chirurgicală, se ridică la aproximativ 140.000 de euro. Cu ajutorul donatorilor, până în prezent s-au strâns aproximativ 14.000 de euro.

"În cursa pentru viaţă, Marian are nevoie, în continuare, de sprijinul nostru. Pe 17 aprilie, de ziua lui, să îi oferim cel mai frumos cadou: o şansă la viaţă!", spune tatăl său, adăugând că s-au deschis conturi în bănci, dar se pot face şi donaţii prin telefon la numărul valabil doar în reţeaua Romtelecom: 0900.900.086, apel în valoare de şase euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici