Singurul spital de bolnavi de lepră din ţară face apel ca oamenii să le doneze varză şi castraveţi

Angajaţii singurului spital din ţară care îngrijeşte bolnavi cu lepră, din Tichileşti, jud.Tulcea, fac apel pe facebook către cei care îşi permit să doneze alimente, în special varză şi castraveţi, să le ofere ajutorul, deoarece banii pentru asigurarea hranei ultimilor 10 pacienţi sunt insificienţi.

Urmărește
3710 afișări
Imaginea articolului Singurul spital de bolnavi de lepră din ţară face apel ca oamenii să le doneze varză şi castraveţi

Singurul spital de bolnavi de lepră din ţară face apel ca oamenii să le doneze varză şi castraveţi

Spitalul de la Tichileşti este casă pentru ultimii pacienţi cu lepră din România. Aici locuiesc până în ultima clipă, 10 persoane care suferă de această teribilă boală. Pentru a le uşura bătrâneţile, angajaţii s-au gândit să facă un apel pe un grup de pe Facebook, adresându-se în special ţăranilor dobrogeni. Postarea a strâns sute de comentarii, iar zeci de persoane au sărit să-şi ofere necondiţionat sprijinul.

„Bună ziua! Vă scriu în speranţa că sunt gospodari care pot şi îşi doresc să facă un bine. Aş vrea să îi rog să doneze sau să dăruiască sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din Romania care îngrijeşte bolnavi de lepră - Spitalul Tichileşti (Isaccea, judeţul Tulcea). În prezent mai avem 10 pacienţi internaţi. Problema este că statul alocă doar 11 lei/ zi/ om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, şi preţurile la alimente sunt aşa cum ştim cu toţii. Dacă e cineva dispus să doneze, să ştiţi că nu avem nevoie de cantităţi mari, ci doar cât să punem pentru iarnă nişte castraveţi la murat, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi şi gem. Orice e binevenit. Totul pentru 10 persoane. Putem veni noi (angajaţii) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanţa, Brăila, Galaţi. Sau, dacă doriţi să ne vizitaţi, să ne cunoaşteţi, vă aşteptăm cu drag”, scriu, pe Facebook, angajaţii Spitalului.

Zeci de persoane au răspuns acestui apel, iar cea care a făcut postarea a declarat ulterior că acesta a fost o cerere de ajutor, şi nu un apel disperat, pentru că oamenii de la Tichileşti au tot ce le trebuie pentru o viaţă mai bună.

„A fost presupunerea că nu o să ia atât de multă amploare. Încercam să obţin de la agricultorii din zonă câteva produse, nimic mai mult. Nu am presupus că va lua aşa amploare şi am rămas profund impresionată. (…) Nu trebuie să plângeţi. Noi avem grijă ca aceşti oameni să aibă tot ce le trebuie. Încercăm doar sa le oferim tot ce are orice om acasă la el. Doar că la alimente e mai greu. Mai ales de sărbători. Tocmai de aceea încercăm să facem rost de ceva provizii ca să putem asigura mâncare de calitate. Că din 11 lei de om nu prea poţi lua un iaurt de calitate sau o bucată de carne bună”, spune semnatara postării.

Ea a precizat că ideea a fost de a face câteva provizii pentru iarna - zarzavat, gemuri, castraveţi muraţi, varza murată, legume puse la congelator, pentru ca apoi, din banii destinaţi asigurării normei de hrană, să le poată fi asigurate pacienţilor produse de calitate superioară.

„Există această problemă, de 11 lei, care mă limitează şi nu-mi dă voie să introduc în lista zilnică de alimente mai mult decât este prevăzut. Este singura problemă, nu este un apel disperat sau la milă. (…) Noi încercăm să le asigurăm pacienţilor noştri ceea ce avem şi acasă - că este de sărbători, că este post, de Crăciun sau Paşti… Numai că este imposibil. Din 11 lei nu poţi să iei o carne mai de calitate, sau produse mai bune, dar mai scumpe pentru că nu-ţi permiţi. (…) Ne-am dorit pentru ei să mănânce mai sănătos şi să pot să fac şi provizii de iarnă pentru ca din diferenţa de bani să pot să le iau produse mai puţine, dar de calitate”, a declarat angajata spitalului, precizând că pacienţii nu au alte probleme deosebite, care să necesite o alimentaţie specială.

Potrivit acesteia, altele sunt problemele reale ale spitalului, între care cea mai importantă este numărul mic de angajaţi.

„Ajutorul pe care l-aş dori ţine de alte chestiuni. Ceva investiţii, renovarea unui pavilion... Sunt alte chestii importante. Dar avem nevoie mai ales de angajaţi, pentru că noi suntem foarte puţini. Suntem 20 cu toţii. Aici sunt problemele adevărate”, mai spune angajatul spitalului.

Vârsta bolnavilor care sunt trataţi la Spitalul din Tichileşti este cuprinsă între 50 şi 90 de ani. Cel mai tânăr este Lucian, care are 50 de ani. Cea mai vârstnică este tanti Hima, o ucraineancă baptistă de 90 de ani, din Chilia Veche.

„Este internată de la 17 ani. Este născută în iunie 1928 şi este la noi de peste 70 de ani. Aici este casa ei, e viaţa ei. Dânsa este de religie baptistă, trăieşte curat, frumos şi simplu şi de asta a ajuns la vârsta aceasta”, mai spune angajata spitalului.

Lepra, sau boala Hansen, este o boală infecţioasă gravă cunoscută din antichitate, ce afectează pielea şi nervii periferici.

Leprozeria de la Tichileşti este un spital unicat în România. Cel care îi are în grijă pe pacienţii de aici de mai bine de 25 de ani este medicul Răsvan Vasiliu. În 1991, când a ajuns la Tichileşti, doctorul văzuse astfel de bolnavi doar în cărţi, iar pe atunci, în leprozerie erau 60 de bolnavi. Astăzi numărul lor a scăzut la 10.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici