Sinodul discută vineri atitudinea Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul românesc din Ierihon

Sfântului Sinod discută, vineri, situaţia Aşezământului românesc de la Ierihon şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului, după ce aceasta din urmă a reproşat nerespectarea canoanelor privind construirea lăcaşului.

Urmărește
15 afișări

Sfântul Sinod se reuneşte, joi şi vineri, în şedinţă de lucru pentru a analiza situaţia Aşezământul românesc de la Ierihon, dar şi pentru a alege ierarhul titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba-Iuliei.

"Sfântului Sinod va discuta vineri problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul românesc de la Ierihon şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului, precum şi alte teme de actualitate ale vieţii bisericeşti", a spus părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Alegerea prin vot secret a ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba-Iuliei va avea loc joi, pentru această funcţie fiind desemnaţi doi candidaţi, respectiv Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Patriarhia Ierusalimului anunţa, în 9 mai, că a rupt relaţiile cu Biserica Ortodoxă Română, din cauza Aşezământul românesc de la Ierihon.

PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, declara atunci că Patriarhia Ierusalimului a reproşat Patriarhiei Române nerespectarea canoanelor prin construirea bisericii la Aşezământul de la Ierihon destinat cazării pelerinilor.

El a spus că Patriarhia Română a fost surprinsă şi totodată îngrijorată de decizia Sfântului Sinod al Ierusalimului privind ruperea legăturii canonice cu Patriarhia Română fără să fi avut loc o discuţie despre acest lucru.

Potrivit lui PS Ciprian Câmpineanul, întreruperea legăturii Patriarhiei Ierusalimului cu patriarhul Daniel şi scoaterea lui din diptice este o măsură extremă.

Totodată, PS Ciprian Câmpineanul a ţinut să precizeze că decizia de caterisire a părintelui Ieronim Creţu, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, este nedreaptă, întrucât el nu este în slujba Patriarhiei Ierusalimului.

Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul a mai spus că Sfântul Sinod va propune, în şedinţa din 19-20 mai, ca o delegaţie formată din trei ierarhi să aibă o întrevedere oficială cu membrii Sfântului Sinod şi cu patriarhul Ierusalimului, pentru a discuta problema privind Aşezământul românesc de la Ierihon.

"Biserica română nu va răspunde cu aceeaşi măsură şi va solicita acceptarea unui dialog cu patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului", a subliniat PS Ciprian Câmpineanul.

Episcopul vicar patriarhal a mai spus că Aşezământul românesc de la Ierihom rămâne în proprietatea Patriarhiei Române. Decizia Sfântului Sinod al Ierusalimului se limitează deocamdată la faptul că patriarhul Ierusalimului nu-l pomeneşte pe PF Daniel, asta înseamnă că s-a întrerupt comuniunea liturgică.

Aşezământul românesc de la Ierihon are 300 de locuri. Acesta cuprinde o biserică, o casă pentru pelerini şi Centrul de studii biblice "Sfântul Ioan Iacob Hozevitul", construcţia începând în 1998.

Aşezământul a fost construit pe un teren pe care Biserica Ortodoxă Română l-a primit prin donaţie, înainte de Revoluţie, de la un credincios român stabilit în zonă. La acesta s-au adăugat şi altele limitrofe, ajungând în prezent la o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi.

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Creţu, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în 29 noiembrie 2009, episcop vicar patriarhal, cu titulatura Sinaitul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici