Sistemul antigrindină pentru Transilvania ar putea deveni funcţional la sfârşitul anului 2011
Centrul antigrindină pentru Transilvania, care se preconizează să fie înfiinţat la Târgu Mureş, ar putea deveni funcţional la sfârşitul anului 2011, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Caunei Florescu, şeful Direcţiei Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii.
Sistemul antigrindină pentru Transilvania ar putea deveni funcţional la sfârşitul anului 2011 (Imagine: Mediafax Foto)
Florescu a spus că sistemul antigrindină funcţionează deocamdată doar în Prahova, unde sunt şase puncte de lansare, în acest an numărul lor urmând să ajungă la opt şi să acopere astfel un areal de aproape 100.000 de hectare.
Potrivit sursei citate, se intenţionează înfiinţarea de centre antigrindină pentru toată ţara, până în 2015.
"Intenţionăm să funcţionăm pe cinci centre zonale, pe toate zonele importante din România: în Muntenia, în Moldova - la Iaşi. Intenţionăm ca în acest an să funcţionăm parţial, la Cotnari - după care în Transilvania, la Târgu Mureş, centrul de coordonare va fi aici. Suntem în faza de proiecte recepţionate, studii de fezabilitate, urmează să implementăm sistemul de construcţie-montaj. Urmează pentru Banat, la Timişoara. Până în 2014-2015 să putem spune că funcţionăm la nivel naţional", a afirmat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Florescu a precizat că, dacă se rezolvă problema juridică a terenului pentru Centrul de coordonare antigrindină de la Târgu Mureş (în prezent, există un litigiu între Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Staţiunea de Cercetare Pomicolă, patronată de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti" - n.r.), în două-trei luni se poate începe execuţia propriu-zisă a acestuia.
"Ar putea deveni funcţional cam spre sfârşitul lui 2011. Aşa e prevăzut în strategie. Anul acesta începem omologarea sistemului la Cotnari, unde funcţionăm cu trei puncte, dar intenţionăm cu cinci. Pregătim operarea în zona Cotnari", a spus Florescu.
Şeful DADR Mureş, Liviu Timar, a precizat, la rândul său, că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti", se aşteaptă ca situaţia terenului pentru Centrul antigrindină să fie rezolvată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO