Sistemul RO-ALERT intră într-o nouă rundă de testări

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) anunţă, vineri, că va demara o nouă rundă de testrări ale Sistemului RO-ALERT, ce are ca scop alertarea populaţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Mesajul nu va conţine elementele unei situaţii reale.

Urmărește
692 afișări
Imaginea articolului Sistemul RO-ALERT intră într-o nouă rundă de testări

Sistemul RO-ALERT intră într-o nouă rundă de testări

Noua sesiune de testări are drept scop verificarea sistemului de alertare prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.

"Telefoanele configurate pentru recepţia mesajelor RO-ALERT şi care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepţiona următorul mesaj: <TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecţie>. Modurile de afişare şi sunetele de avertizare sunt diferite în funcţie de modelele telefoanelor mobile. Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, recomandăm cetăţenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare”, se arată într-un comunicat al DSU.

Pentru a beneficia de serviciul RO-ALERT, utilizatorii de telefonie mobilă vor trebui să îşi configureze terminalele funcţie de operatorul la care sunt abonaţi şi tipul telefonului mobil. Informaţiile sunt puse la dispoziţie pe portalul www.ro-alert.ro sau pot fi găsite pe site-urile operatorilor de telefonie mobilă din România. Mesajele RO-ALERT pot fi recepţionate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G, indiferent de tipul serviciului, abonament sau prepay şi nu se percep costuri sau taxe pentru recepţionarea mesajelor. Totodată, pentru a beneficia de mesaje utilizatorii de telefonie nu au obligatoriu nevoie de un telefon tip smartphone.

"Din momentul operaţionalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) şi până în prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populaţiei, în situaţii reale. Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundaţii sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezenţa unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urşi), toate aceste situaţii au impus avertizarea cetăţenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populaţia a fost informată de existenţa pericolului imediat şi a putut adopta măsurile de autoprotecţie", informează DSU.

Sistemul Ro-Alert a fost criticat, iar utilitatea sa a fost pusă la îndoială în acest an, după tornada de la Călăraşi. La rândul său, Raed Arafat a declarat la acel moment că sistemul nu este un radar meteo şi că există persoane care sunt deranjate de mesaje, însă au fost situaţii când alertele şi-au atins scopul.

“Dacă la orice moment suntem sesizaţi de ANM, sau de orice altă instituţie, despre un fenomen ce pune viaţa oamenilor în pericol, fiind necesară alertarea populaţiei într-o anumită zonă, atunci la nivelul dispeceratului judeţean sau al celui naţional se emite alerta prin Ro-Alert. Cu alte cuvinte, celor care continuă să atace acest sistem cu orice ocazie, sistemul funcţionează dacă avem informaţia că se va întâmpla ceva sau eventual că se întâmplă ceva. Dacă nu avem informaţia, atunci nu avem motive ca să declanşăm sistemul. Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistezează singur fenomenele meteo”, a precizat atunci Raed Arafat.

Totodată, a subliniat şeful DSU, în cazul de la Călăraşi s-a emis o avertizare meteo de cod portocaliu înaintea apariţiei tornadei, prin care populaţia a fost avertizată că vor fi fenomene pentru a rămâne la adăpost.

Cu toate acestea, şeful DSU a recunoscut, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, faptul că Ro-Alert trebuie îmbunătăţit. „Sistemul poate fi completat încă şi mai avem mult de lucru pe el pentru că el poate fi integrat cu alte sisteme de anunţare, el poate să înceapă să funcţioneze concomitent cu trimiterea mesajelor pe aplicaţia DSU, cu trimiterea mesajelor la cei înscrişi pe email. Sunt etape şi urmează să lucrăm pe ele la următoarea finanţare europeană. Beneficiul cel mai important, după implementare - putem informa populaţia imediat când este un pericol, în orice situaţie şi cu cât îl dezvoltăm mai mult, cu atât o să fie mai bine”, a explicat Arafat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici