- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sistemul social ar putea intra în colaps prin reducerea bugetului şi disponibilizări
Fostul secretar de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Ileana Savu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că măsurile de reducere a bugetului şi a personalului din asistenţă socială ar putea bagă sistemul în colaps.
Sistemul social ar putea intra în colaps prin reducerea bugetului şi disponibilizări (Imagine: Mediafax Foto)
"Am văzut că bugetul e mult mai mic, dar 3.000 de disponibilizări mi se pare foarte, foarte mult. E un domeniu în care nu poţi face reducere de personal oricum pentru că e vorba de copii, de persoane vârstnice, de persoane cu handicap. Asistenţii maternali şi asistenţii personali nu pot fi daţi afară", a declarat Savu.
Fostul secretar de stat a precizat că reducerea bugetului de asistenţă socială pe timp de criză reprezintă o greşeală.
"Mai degrabă ar mai tăia din şefi, însă se taie din oamenii care muncesc şi se creează posturi pentru şefi şi şefuleţi. În condiţiile în care criza va creşte va duce la creşterea intrărilor în sistem. Va scădea calitatea serviciilor oferite, dar cred că există riscul ca sistemul să intre în colaps. Bugetul este două treimi faţă de anul trecut. În criză nu reduci bugetul de asistenţă socială, reduci la Preşedinţie sau oriunde în altă parte", a declarat Savu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Aceasta a mai spus că pe baza legii serviciilor familiale se putea face o reducere în timp a asistenţilor maternali şi, corelat cu Legea serviciilor de zi, puteau fi oferite alternative în zona privată pentru acei oameni.
Pe de altă parte, fostul şef de la Inspecţia Socială, Maria Muga, a declarat că, odată cu aplicarea standardelor de cost, va avea loc şi o "reaşezare în zona de resurse umane".
De asemenea, în opinia ei, aplicarea standardelor de cost va ridica şi calitatea serviciilor oferite, întrucât personalul din sistem ar trebui să se concentreze pe îngrijirea persoanelor asistate şi mai puţin pe dezvoltarea administrativă, aşa cum se întâmpla până acum.
"Am găsit, la momentul controalelor făcute de Inspecţia Muncii, mai multe persoane angajate pe servicii administrative sau alte zone, care nu aveau grijă de persoana asistată. Standardul de cost trebuie să se reflecte în standardul de calitate", a mai spus Muga.
Aproximativ 3.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi din unităţile de asistenţă socială în urma aplicării standardelor de cost în sistem, prin care se va realiza o reducere de 37% faţă de alocările bugetare din 2009, respectiv o economie de peste 350 milioane lei, a decis, miercuri, Guvernul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:30
Ion Cristoiu: O fraudă electorală descoperită după un mileniu şi ceva
-
astăzi, 07:20