Situaţia arhivei SIPA ar putea fi verificată de o comisie parlamentară. Ce conţine sesizarea

Evenimentul Zilei cere, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor celor două camere ale Parlamamentului, înfiinţarea unei comisii de anchetă privind arhiva cu documente secrete a SIPA.

Urmărește
350 afișări
Imaginea articolului Situaţia arhivei SIPA ar putea fi verificată de o comisie parlamentară. Ce conţine sesizarea

Situaţia arhivei SIPA ar putea fi verificată de o comisie parlamentară. Ce conţine sesizarea

"Vă solicităm constituirea unei comisii de anchetă a celor două camere a Parlamentului, în vederea clarificării cauzelor şi împrejurărilor care au condus la deficienţele de manipulare a documentelor din arhiva DGPA/SIPA, la utilizarea documentelor ce se regăseau în acea arhivă precum şi în privinţa accesului unor persoane la aceste documente cu grade de clasificare strict secret, fără certificat ORNISS (...) Există indicii credibile ca arhiva Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie - DGPA (fostul Serviciu Independent de Protecţie şi Anticorupţie - SIPA) din cadrul Ministerului Justiţiei să fi fost accesată în mod nelegal, ca anumite informaţii să fi fost copiate în mod nepermis şi manipulate cu încălcarea legii", se arată în sesizare.

Potrivit documentului, "există probabilitatea ca informaţiile la care au avut acces anumite persoane să fi fost folosite în scopuri nepermise, care se pot plasa în afara cadrului normativ aplicabil, de natură a fi denaturate valori fundamentale ale statului de drept, respectiv independenţa justiţiei, dreptul la un proces echitabil, separaţia puterilor în stat".

Comisia de anchetă constituită la nivelul celor două Camere ar urma să verifice împrejurările în care, pe 18 august 2017, ministrul justiţiei de la acea dată, Raluca Prună, a sporit gradul de secretizare al raportului 096 la secret de stat şi motivele pentru care a procedat în acest mod; să afle dacă persoanele care au intrat în arhiva SIPA aveau dreptul legal şi deţineau toate autorizaţiile legale necesare pentru pătrunderea în acel spaţiu, dacă documentele aflate în arhiva SIPA precum şi hardurile, ori alte arhive electronice au fost fotocopiate, sustrase, distruse, de către cine şi în ce scop, dacă documentele fotocopiate au fost folosite în scopuri ilicite şi dacă toae aceste împrejurări au fost de natură a afecta independenţa justiţiei şi, pe cale de consecinţă, caracterul de stat de drept al statului român.

Aspectele semnalate nu fac obiectul dosarului aflat în prezent în instrumentarea DIICOT sau a altei structuri de parchet, potrivit sursei citate.

Procurorul-şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, joi, referitor la dosarul privind arhiva SIPA, aflat în instrumentarea Direcţiei, că au fost audiate deja 10-12 persoane şi că vor mai fi făcute şi alte audieri.

"Au avut loc audieri, se vor mai face audieri în arhivă şi vor mai fi ascultate şi alte persoane. Au fost undeva la 10-12 persoane audiate", a declarat procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), la sediul CSM.

Procurorii DIICOT au deschis în luna mai un dosar în care au început urmărirea penală in rem, privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deţinere fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat şi neglijenţă. Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici