Situaţia iazului numărul 2 de la Baia Borşa este stabilă

Autorităţile maramureşene susţin că situaţia iazului numărul 2 de la Baia Borşa, care s-a rupt, sâmbătă, din cauza ploilor abundente, iar sterilul s-a scurs în iazul numărul 1, este stabilă, fiind prelevate probe pentru a se stabili cantitatea de steril scursă.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Situaţia iazului numărul 2 de la Baia Borşa este stabilă

Situaţia iazului numărul 2 de la Baia Borşa este stabilă (Imagine: Mediafax Foto)

Duminică, şeful Gărzii de Mediu Maramureş, Claudia Simion, a declarat că s-au prelevat probe care urmează să fie analizate, iar datorită diluţiei la confluenţa cu râul Vişeu apele s-au mai curăţat, astfel încât concentraţia de steril poate să scadă.

Autorităţile susţin că situaţia s-a stabilizat, în timp ce reprezentanţii companiei REMIN, care deţineau iazul de decantare, au declarat că nu au nicio vină pentru situaţia creată şi nici vreo responsabilitate, deoarece încă din toamna anului trecut au semnat un protocol de predare a iazului către Petrom Service, care efectuează lucrările de conservare şi închidere a iazului.

La rândul său, prefectul judeţului Maramureş, Bondi Gyongyike, a cerut să nu se facă declaraţii "panicarde" de la Borşa ca să nu se ajungă la un scandal internaţional.

"Vă rog să nu faceţi un show din Maramureş. După ce se termină totul, să nu ajungem la procese internaţionale. Nu faceţi pe artiştii la televiziune şi radio", a cerut prefectul autorităţilor.

La rândul său, directorul APM Maramureş, Viorel Iancu, a declarat că imediat după ce primeşte rezultatele probelor prelevate din apele poluate cu steril va comunica public concentraţia, în aşa fel încât pe seama acesteia să nu se facă speculaţii.

Un râu din Maramureş a fost poluat cu minereuri neferoase, sâmbătă seară, după ce iazul numărul 2 de la Baia Borşa s-a rupt din cauza ploilor abundente, iar sterilul s-a scurs în iazul numărul 1, şi exista riscul ca digul de protecţie al acestui iaz să cedeze, iar minereul să ajungă direct în râu.

Pentru a evita această situaţie, autorităţile locale au luat decizia să creeze o breşă în iazul numărul 1, pentru ca apele care spală sterilul să se scurgă în afară şi să nu mai creeze o presiune prea mare asupra digului, care putea duce la ruperea acestuia. În urma acestei acţiuni controlate, o parte din apa cu steril a ajuns, totuşi, în râul Cisla, care ajunge în râul Vişeu, râu care ajunge, în cele din urmă, în Tisa.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, declara că, în situaţia în care s-ar rupe digul de la iazul numărul 1, iar apa cu steril ar ajunge în râu, autorităţile trebuie, potrivit convenţiilor internaţionale, să facă o alertă internaţională întrucât poluarea ar fi masivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici