Situaţia la trei ani de la TRAGEDIA din Colectiv: Din 1.200 de cluburi din ţară, aproape 300 nu au autorizaţie de securitate la incendiu

Din aproape 1.200 de cluburi existente la nivel naţional, 280 funcţionează fără deţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu, arată IGSU, care mai precizează că în ultimii 3 ani, 8.400 de avize şi autorizaţii au fost emise. Amenzile acordate pentru nereguli sunt de peste 76 milioane de lei.

Urmărește
262 afișări
Imaginea articolului Situaţia la trei ani de la TRAGEDIA din Colectiv: Din 1.200 de cluburi din ţară, aproape 300 nu au autorizaţie de securitate la incendiu

La trei ani de la Colectiv, din 1.200 de cluburi din ţară, aproape 300 nu au autorizaţie de securitate la incendiu

„În ultimii trei ani, au fost emise peste 8.400 de avize şi autorizaţii la cluburi şi alte obiective cu aflux de persoane. Un număr de 117 obiective au fost închise de pompieri, iar alte aproape 350 şi-au suspendat activitatea. Acţiunile preventive derulate la nivel naţional, în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2018, au fost orientate cu precădere asupra obiectivelor care înregistrează un aflux de persoane şi pentru care sunt necesare măsuri sporite de securitate la incendiu. Astfel, inspectorii de prevenire au derulat 32.844 controale la cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unităţi turistice de cazare, precum şi la cele de comerţ şi alimentaţie publică. În urma acţiunilor derulate în teren, au fost aplicate 22.607 amenzi, în cuantum de 76.162.500 lei. O mare parte dintre controalele în cluburi şi alte localuri publice s-au realizat inopinat, preponderent în timpul nopţii, pentru a fi constatate şi înlăturate neregulile care ar fi putut pune în pericol viaţa ocupanţilor”, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit sursei citate, principalele deficienţe identificate de specialiştii în domeniul apărării împotriva incendiilor au fost: improvizaţii la instalaţia electrică, nemarcarea cu iluminat de siguranţă a căilor de evacuare şi a hidranţilor interiori, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, neefectuarea lucrărilor de întreţinere şi de reparare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.

„Ulterior aprobării actului normativ care reglementează criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării (HG 915/03.11.2015), 117 dintre obiectivele verificate au fost închise pentru încălcări grave privind securitatea la incendiu. Cele mai multe obiective închise au fost din categoriile cluburi, discoteci, comerţ şi alimentaţie publică. Alte aproximativ 350 obiective au luat decizia proprie de a-şi suspenda activitatea, întrucât nu erau îndeplinite cerinţele de conformare la foc. Dintre obiectivele închise de către pompieri, doar 67 au fost redeschise, după ce au fost îndeplinite măsurile de siguranţă pentru utilizatori şi astfel a fost obţinută autorizaţia de securitate la incendiu”, mai arată IGSU.

De asemenea, după ce s-a modificat legislaţia privind obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, în perioada 2016 - 2018, s-au înregistrat, în fiecare an, creşteri ale solicitărilor în procente de până la 130% faţă de anul 2015. Pentru categoriile de construcţii care înregistrează un aflux de persoane, au fost emise 8.486 avize şi autorizaţii de securitate la incendiu (4.803 avize şi 3.683 autorizaţii).

Din evidenţele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, la nivel naţional există 58.279 cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unităţi turistice de cazare, de comerţ şi de alimentaţie publică, dintre care pentru 3.237 (6%) mai este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Celelalte obiective se regăsesc în situaţia în care şi-au obţinut autorizaţia sau în situaţia în care nu necesită obţinerea acesteia. În ceea ce priveşte cluburile şi discotecile, dintr-un total de 1.191 obiective aflate în evidenţele unităţilor IGSU, un număr de 280 obiective (23,5%) funcţionează fără deţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici