Prima pagină » Social » Situaţie alarmantă în Franţa. Vremea rece ar putea provoca întreruperi de energie electrică

Situaţie alarmantă în Franţa. Vremea rece ar putea provoca întreruperi de energie electrică

Vremea rece ar putea duce luni la întreruperi de energie electrică în Franţa, pentru că întârzierile în repornirea energiei nucleare în urma unor lucrări de reparaţii fac ca oferta să rămână în urma cererii, au declarat analiştii, conform Reuters.
Situaţie alarmantă în Franţa. Vremea rece ar putea provoca întreruperi de energie electrică
Dorin Oancea
01 dec. 2022, 18:29, Social

Oferta de energie nucleară ar fi trebuit să ajungă la aproximativ 40 de gigawaţi (GW) în această săptămână, dar întârzierea operatorului EDF în repornirea reactoarelor a făcut ca aceasta să ajungă la doar aproximativ 35 GW, lăsând Franţa dependentă de importuri şi de producţia pe gaz.

Nathalie Gerl, analist Refinitiv a declarat că situaţia, în condiţiile în care un val de frig cuprinde nord-vestul Europei în acest weekend şi săptămâna viitoare, ar fi „mult mai critică” dacă nu ar fi existat eforturi pentru a reduce cererea, în special din partea marilor consumatori industriali.

Există în continuare riscul unui deficit doar luni, a spus ea.

Programul actual al EDF arată că 3 GW de energie nucleară revin în reţea săptămâna viitoare, ceea ce plasează capacitatea totală la 38 GW pentru prima perioadă rece a sezonului de iarnă cu cerere maximă.

Operatorul de reţea RTE a declarat joi că Franţa s-ar putea confrunta în această iarnă cu „câteva zile” în care furnizarea de energie electrică va fi prea mică.

Vincent Balouet, directorul general al firmei de gestionare a crizelor Maitrise des Crises, care oferă consultanţă firmelor, a declarat pentru Reuters că operatorii, ca primă măsură, ar putea reduce tensiunea din reţea cu 1%-3%, o diferenţă pe care gospodăriile abia dacă ar observa-o.

Alte măsuri, despre care guvernul a spus că sunt deja în vigoare pentru a asigura funcţionarea unor facilităţi critice precum spitalele şi semafoarele, includ solicitarea ca marile centre de cerere industrială, cum ar fi producătorii de aluminiu şi ciment, să fie gata să reducă temporar consumul în schimbul unor compensaţii financiare.