- Home
- Social
- MIERCUREA CIUC, (10.07.2017, 11:43)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Urşii din arealul Harghitei îi sperie pe localnici şi pe turişti. Autorităţile cer ajutor de urgenţă pentru derogare de la reguli. "În prezent, după ora 18.00, copiii nu sunt lăsaţi afară în curte şi pe stradă. Trebuie lăsaţi să fie omorâţi?"
În judeţul Harghita sunt de patru ori mai mulţi urşi decât ar trebui, iar zilnic sunt raportate între 5 şi 8 incidente, în care sunt ucise animale, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba considerând că viaţa omului nu ar trebui să fie temă de consultare publică.
Urmărește
3241 afișări
Situaţie alarmantă în Harghita: Numărul urşilor, de patru ori mai mare decât cel optim. Zilnic, au loc cel puţin 5 incidente (Imagine: Shutterstock)
Borboly Csaba a declarat luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, că este necesară emiterea fără consultare publică a ordinului privind cota de intervenţie la urşi.
”Rezolvarea situaţiei nu se poate face printr-o singură măsură, cum ar fi derogarea anunţată pentru 140 de capete. În acest moment sunt necesare două măsuri. Una este urgentă, cea a capturării exemplarelor care atacă oamenii şi animalele în zonele locuite. A două măsură trebuie să fie o măsură pe termen şi anume elaborarea unei strategii şi legislaţiei aferente atât în ceea ce priveşte protejarea speciilor, cât şi a vânatului. Totuşi cred că viaţa de om are prioritate, în acest sens derogarea este foarte urgentă, momentan este sub consultare publică. Ori eu consider că viaţa de om nu este temă de consultare publică. E ca şi cum în caz de incendiu pompierul ar sta la uşa secretariatului aşteptând ştampila pe foaia de parcurs”, a spus Borboly Csaba.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Preşedintele CJ Harghita a afirmat că în judeţ trăiesc 1.575 de urşi, potrivit unui raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în vreme ce numărul optim ar fi 400 – 500 de exemplare, raportat la ”aşa numitul teritoriu al ursului”, care este ”între 50 şi 270 de hectare”.
”Noi nu cerem împuşcarea lor, noi cerem soluţii viabile prin care să se dezamorseze conflictul om-urs, înainte ca aceste conflicte să fie fatale. Dacă pe un teritoriu ca al judeţului Harghita pot trai în linişte şi bine 400 de urşi, atunci atâţia trebuie să trăiască. În prezent la noi trăiesc 1.570, care deja reprezintă o suprapopulare de patru ori”, a explicat Borboly Csaba.
Întrebat despre incidentele create de urşi, preşedintele CJ Harghita a răspuns: ”În general toate atacurile sunt declarate la primării. Zilnic avem cel puţin 5-8 cazuri. Şi aici vorbim despre cazuri raportate, unde sunt ucise animale, nu vorbim despre acele cazuri zilnice, cum ar fi la Tuşnad, că ursul a mai distrus un gard sau o ladă de gunoi”.
Acesta a adăugat că nu există localitate în judeţ care să nu fi fost ”vizitată de urs”.
”(Cele mai multe incidente au fost la – n.r.) Mugeni, Zetea, Tuşnad, Madarasi, Ciumani, Danesti, Feliceni, Sandominic, Cozmeni, Plaiesi de Jos, zona Bălan şi satele din jur, dar au fost atacuri şi pe lângă Miercurea Ciuc şi în zona Topliţa. Nu cred că mai este o localitate în judeţ, care încă nu a fost vizitată de urs”, a spus Borboly, fiind întrebat care sunt localităţile în care s-au înregistrat cele mai multe incidente.
În acest an, opt persoane au ajuns la spital după ce au fost atacate de urs, potrivit lui Borboly, care se întreabă ”cine va fi răspunzător dacă cineva va fi omorât”.
”Din păcate dau că părerea oameni care nu au studii de specialitate, nu s-au ocupat cu animale sălbatice, ci stau într-un birou cu aer condiţionat, se uită pe internet şi îşi dau cu părerea. Aceşti oameni ne aduc un foarte mare dezavantaj. În judeţul Harghita noi am reuşit să ocrotim ursul, faţă de majoritatea judeţelor ţării, unde această specie este pe cale de dispariţie (...) Nu trebuie să însemne că în Harghita trebuie lăsaţi copii să fie omorâţi de urşi. Aceasta este marea dramă, fiindcă la noi în prezent după ora 18.00 nu sunt lăsaţi afară în curte şi stradă copiii. Şi acesta nu este o normalitate”, a susţinut Borboly.
Preşedintele CJ Harghita a mai spus că isteria este ”mare în Bucureşti”, dar ”în necunoştinţă de cauză”.
La rândul său, Benke Jozsef, preşedintele unei asociaţii de vânătoare din Harghita, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii au făcut ca urşii să nu se mai teamă de ei.
”Noi avem rolul de a păstra un echilibru, în sensul ca ursul să nu atace nici omul, nici animalele domestice, să existe un echilibru în natură. Echilibrul s-a răsturnat. Noi, oamenii, am făcut ca urşii să nu se mai teamă. Noi avem o conştiinţă destul de ridicată (...) Oamenii de la păşuni trăiesc într-un stres continuu, ziua au grijă de animale, iar noaptea nu pot dormi că vin urşii, care se cunosc între ei şi nu mai au de la cine să preia frica instinctivă faţă de om. Ursoaica merge cu puiul pe lângă om, iar puiul acela creşte neştiind ce înseamnă omul. Noi i-am educat să nu le mai fie frică de oameni. Trebuia să le mai dăm peste fund şi se simţeau cu frică”, a spus Benke Jozsef.
Întrebat care sunt localităţile deranjate zilnic de urşi, Benke Jozsef a răspuns că ”întrebarea” trebuie să fie pusă invers, ”dacă în Arcul Carpatic, în localităţile rurale, există sate în care este normalitate şi linişte”.
Citeşte şi: REZULTATE FINALE BAC 2017 EDU.RO | Rezultate după contestaţii Bacalaureat 2017 publicate pe EDU.RO pentru BUCUREŞTI
Citeşte şi: Autocar cu 35 de turişti, implicat în accident rutier în apropiere de Predeal. Drumul este blocat pe ambele sensuri
Citeşte şi: COD GALBEN de caniculă în 14 judeţe şi în Bucureşti: Maximele care vor fi atinse / Ce se întâmplă în jumătatea de nord-vest a României
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe