Situaţie controversată la un liceu din Gorj: Conducerea şcolii a decis ca la internat să fie cazaţi muncitori alături de elevi

ISJ Gorj a început o anchetă la liceul din Târgu-Cărbuneşti, după ce în căminul şcolii au fost cazaţi muncitori alături de elevi. Mai multe camere şi cantina căminului au fost scoase la licitaţie pentru a creşte veniturile Liceului, potrivit conducerii acestuia.

Urmărește
412 afișări
Imaginea articolului Situaţie controversată la un liceu din Gorj: Conducerea şcolii a decis ca la internat să fie cazaţi muncitori alături de elevi

Anchetă în Gorj, după ce în căminul unui liceu au fost cazaţi muncitori alături de elevi

Consilierii locali din Târgu-Cărbuneşti au votat, la solicitarea reprezentanţilor Colegiului Naţional Tudor Arghezi şi în baza cererii unui om de afaceri din oraş, ca internatul Colegiului Naţional „Tudor Arghezi” să fie închiriat în lunile septembrie şi octombrie pentru muncitori, existând posibilitatea de prelungire a contractului.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Georgeta Popescu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că a început o anchetă în acest caz, urmând să se verifice în ce condiţii s-a făcut schimbarea destinaţiei clădirii, fără avizul Ministerului Educaţiei Naţionale.

„Raportul nu este încheiat de către Inspectorul Şcolar de sector. Zilele acestea vom avea concluziile anchetei. Noi nu suntem de acord cu schimbarea destinaţiei vreunei clădiri aflată în incinta şcolilor, fără avizul Ministerului Educaţiei Naţionale. Orice situaţie care încalcă legea trebuie să ajungă în atenţia organelor competente. Oricum, nu am fost informaţi şi a fost trimis inspectorul şcolar de sector să vadă care sunt detaliile, să vedem ce măsuri vom lua. Toate spaţiile, clădirile sunt în patrimoniul local, în administrarea Consiliului Local, dar nu le poate fi schimbată destinaţia decât cu aviz, noi nu am dat aviz niciodată în scop comercial", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

De cealaltă parte, directorul liceului, Liliana Dumitrescu, spune că a decis închirierea internatului şi a cantinei pentru a suplimenta veniturile instituţiei şi că nu ar fi fost schimbată destinaţia căminului prin cazarea unor muncitori, alături de elevi.

„Toate acestea se fac cu acordul primăriei. Nu s-a schimbat destinaţia spaţiului. Tot servicii de masă şi cazare. Este închiriat temporar, trebuie să atragem surse extrabugetare, încerc să fac ceva bun pentru colegiu. Copiii sunt separaţi de muncitori şi nu este singurul internat şcolar din acest judeţ sau din ţară în care se închiriază spaţiile excedentare. O singură persoană a participat la licitaţie. Se cere avizul Ministerului dacă se schimba destinaţia, eu nu am dat discotecă acolo, nu am făcut club, este serviciu de masă şi cazare. Elevii au spaţiul lor. Ei stau trei în cameră, în acest moment. Nu am făcut nimic ilegal. Elevii au intrări separate, sunt despărţiţi de muncitori, deci nu este nimic în neregulă", a precizat, pentru MEDIAFAX, Liliana Dumitrescu, directorul Colegiului Naţional Tudor Arghezi.

Primarul din localitate susţine că licitaţia pentru închirierea unei suprafeţe de 400 de metri pătraţi în incinta căminului a fost organizată de reprezentanţii liceului.

„Nu este schimbată destinaţia. Acolo funcţionează internatul şcolii şi, în regulamentul lor, probabil, au şi această închiriere de camere. Copiii au intrări separate. Destinaţia unei clădiri se schimbă atunci când acolo nu mai ai învăţământ, dar ei încă au copii, numai că au copii puţini, 9 - 10, iar cheltuielile sunt foarte mari şi probabil ei pentru asta au găsit cumva ca să-şi mărească veniturile. La liceu au făcut licitaţia, nu a făcut-o Consiliul Local. Liceul a făcut o solicitare la Consiliul Local, înregistrată pe 17 iulie la primărie, Consiliul Local a dat o hotărâre prin care a fost de acord cu închirierea acestui spaţiu la licitaţie. La licitaţie putea să participe oricine", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dănuţ Birău, primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti.

Licitaţia a fost câştigată de singura firmă participantă, deţinută de un om de afaceri din Târgu-Cărbuneşti, cunoscut ca fiind un apropiat al viceprimarului. În spaţiul închiriat, acesta oferă servicii de cazare şi masă unor angajaţi ai unor firme care efectuează lucrări în judeţul Gorj.

"Din câte ştiu eu, nu s-a schimbat destinaţia spaţiului. Destinaţia spaţiului corespunde cu fostul cod CAEN (Clasificarea Activităţilor din Economia Naţională), acelaşi cod CAEN a rămas. Bani face şi inspectoratul, toată lumea face bani. Licitaţia s-a publicat pe site-ul Ministerului Învăţământului sau cum se numeşte. A fost publică. Nu a fost problema mea. Eu am făcut o simplă cerere pentru închirierea unui spaţiu cu aceeaşi destinaţie, de camere de locuit. În niciun caz restaurant, bar. Cererea a fost făcută către liceu", a spus, pentru MEDIAFAX,
Cosmin Mihăilescu, omul de afaceri care a închiriat o parte din camerele şi cantina căminului de elevi.

Firma lui Cosmin Mihăilescu plăteşte lunar, în schimbul spaţiului închiriat, aproximativ 4.000 de lei şi utilităţi.

Şi poliţiştii din cadrul IPJ Gorj au anunţat că fac verificări în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici