Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 15 – 17 aprilie 2020, se estimează că direcţia dominantă a vântului va fi dinspre vest – nord-vest către est – sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei şi ulterior spre Rusia, arată sursa citată.
Pompierii ucraineni se luptă cu flăcările la Cernobîl, acolo unde, în 4 aprilie, un incendiu a pornit în jurul fostei centrale nucleare. Experţii spun că flăcările se întind pe o suprafaţă de 30 de kilometri în jurul Ceneralei de la Cernobîl, izolată încă din 1986.
Forest fires spread near #Chernobyl’s former nuclear power plant#Ukraine pic.twitter.com/isf9xZCk3n
— Ruptly (@Ruptly) April 13, 2020
Incendiul ar fi pornit de la un individ care „a vrut să se distreze”, dar a scăpat focul de sub control, din cauza vântului.
Referitor la acest subiect, ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus, marţi, că, în prezent, incendiul nu constituie un motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României.