Slujbă de comemorare, la şase luni după tragedia de la Colectiv

La şase luni după tragedia din clubul Colectiv, Patriarhia a organizat o slujbă de pomenire a victimelor, în faţa clubului, la ceremonie participând mai multe rude ale victimelor.

Urmărește
643 afișări
Imaginea articolului Slujbă de comemorare, la şase luni după tragedia de la Colectiv

Slujbă de comemorare, la şase luni după tragedia de la Colectiv

La şase luni de la tragedia de la Colectiv, Patriarhia a organizat un parastas pentru comemorarea victimelor, în faţa clubului Colectiv. La slujbă au participat şi câteva rude ale victimelor, care au declarat pentru jurnalişti că nu sunt mulţumite de ce măsuri au luat autărităţile până acum. „Copilul meu este în mormânt, nu s-a făcut nimic, nu s-a făcut dreptate”, a spus mama uneia dintre victime.

Indignarea, tristeţea şi neputinţa se pot vedea pe chipurile rudelor, care încă aşteaptă ca autorităţile să-i pedepsească pe vinovaţi.

Pe tot parcursul slujbei, rudele au stat lângă altarul din faţa clubului, unde sunt imagini cu victimele care au pierit în urma incendiului de la Colectiv. Slujba a fost oficiată de părintele vicar Aurel Mihai şi alţi şapte preoţi.

Patriarhia Română a fost criticată în zilele care au urmat tragediei de la Colectiv, după ce au apărut în presă declaraţiile controversate ale unui preot care ar fi catalogat victimele drept „sataniste”. Niciun preot ortodox nu s-a prezentat la Colectiv în primele zile după tragedie.

De altfel, primul preot care a venit la Colectiv a fost unul catolic. Nu în ultimul rând, când reprezentanţii Patriarhiei au fost întrebaţi la vremea aceea de ce nu a venit niciun preot ortodox în primele zile de la tragedie, purtătorul de cuvânt de atunci, părintele Constantin Stoica, a declarat că ''Preotul nu putea veni neinvitat”.

„Cei care doreau puteau să meargă la biserica şi să ceară unui preot să se deplaseze pentru a ţine o mică slujba. Preoţii au trecut în acea noapte pe acolo, dar nu se face rugăciune în context de haos şi de situaţie emoţionantă. Nu putem sfinţi ceva ce nu există. Nu se face slujba într-un local. Rugăciunea se face într-un context, se face în biserica la Sfânta Liturghie”, a susţinut atunci Stoica.

Vizavi de declaraţiile controversate care apăruseră în presă, Stoica a spus „ acuzaţiile vin din partea unor persoane care au rupt legătură cu Biserica”.

64 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din Colectiv, din 30 octombrie 2015, şi alte 147 de persoane au fost rănite. Patronii clubului Colectiv şi cei ai firmei de la care au provenit artificiile pentru concertul „Goodbye to Gravity” sunt, în prezent, cercetaţi sub control judiciar, după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, decizia fiind una definitivă.

Patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au fost arestaţi preventiv în 3 noiembrie 2015, în dosarul în care sunt acuzaţi de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) de ucidere din culpă în cazul incendiului din Colectiv.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici