Alarma fusese trasă în martie de către un institut care prezentase cifre înspăimântătoare: 22% dintre nou-născuţii cu vârsta cuprinsă între 2-5 luni sunt deja în faţa ecranelor (TV, computer, telefon mobil şi tabletă), iar procentul creşte până la 58% pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 luni.
Potrivit unui studiu recent al Universităţii Tohoku din Sendai şi al Şcolii de Medicină a Universităţii Hamamatsu – ambele din Japonia – acest obicei poate prezenta pericole serioase pentru dezvoltarea abilităţilor de învăţare ale copiilor.
De fapt, cercetătorii au observat că prea mult timp pe ecran poate duce la întârzieri de dezvoltare care apar la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 4 ani, în special în domeniile abilităţilor de comunicare şi de rezolvare a problemelor. În cele mai grave cazuri, pot apărea şi probleme de abilităţi motrice şi relaţionale.
Cercetătorii nu vor să demonizeze folosirea dispozitivelor electronice, care acum fac parte din societate, dar clarifică faptul că abuzul poate avea consecinţe importante.
Este necesar să-i învăţăm pe copii să se apropie de aceste aparate, dar în primul rând cercetătorii pun o condiţie fundamentală: înainte de vârsta de 18 luni, contactul cu televizorul, telefoanele, PC-urile şi tabletele trebuie să fie foarte limitate.
Apoi, studiul mai arată că, de la 18 luni până la 4 ani, copiii pot urmări programe educaţionale de calitate la televizor sau pot începe să-şi folosească telefoanele mobile într-un timp foarte limitat (unele ghiduri indică aproximativ o oră pe zi) şi însoţiţi de un părinte, deoarece acest lucru poate îmbunătăţi unele abilităţi de învăţare, în special abilităţile lingvistice.
Avertizarea studiului se adresează, aşadar, celor care lasă copiii sub 18 luni să folosească dispozitive electronice şi celor – între 18 şi 4 ani – care lasă copiii să petreacă prea mult timp.