SNPPC: Poliţiştii cercetaţi pentru că aveau pistoale la ei la mitingul de la Cotroceni au primit NUP

Cei cinci poliţişti în cazul cărora a fost sesizat Parchetul pentru că ar fi avut pistoale la ei la mitingul de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie 2010, au primit neînceperea urmăririi penale, a declarat, marţi, liderul Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia.

Urmărește
49 afișări

Aceştia au fost cercetaţi de Parchetul Tribunalului Bucureşti pentru că ar fi purtat armament la mitingul din 24 septembrie 2010, iar prin aceasta ar fi încălcat articolul 29 alineatul 1 din Legea 60/1991.

În 9 mai 2011, procurorul care s-a ocupat de acest caz a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul celor cinci poliţişti, arătând, în rezoluţie, că din probele prezentate de Jandarmeria Capitalei nu reiese cu certitudine că cei cinci au purtat arme la acel protest.

Totodată, procurorul arată că din declaraţiile martorilor şi ale poliţiştilor cercetaţi reiese faptul că aceştia, pe parcursul mitingului, aveau tocurile de armă prinse la centură, fără însă ca în interiorul acestora să se află armamentul din dotare.

Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică a rezultat, de asemenea, că din imaginile puse la dispoziţie de către organele de cercetare nu se poate stabili dacă poliţiştii aveau într-adevăr arme în tocuri.

În acelaşi raport se precizează că există o asemănare vizuală între obiectul purtat de doi dintre poliţişti în tocul de la centură şi mânerul şi încărcătorul unui pistol Carpaţi, fără să se poată stabili dacă respectivele obiecte erau într-adevăr arme.

"Ţinând cont de imposibilitatea obiectivă de suplimentare a probatoriului, în condiţiile în care la momentul săvârşirii infracţiunii nu s-a procedat la ridicarea şi identificarea obiectelor purtate de cei cinci făptuitori la tocul de la centură, de faptul că sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalului Bucureşti s-a făcut cu întârziere, Jandarmeria Capitalei fiind sesizată de DGIPI, sesizarea fiind trimisă ulterior unui organ necomopetent, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, nu se poate stabili faptul că în ziua de 24 septembrie 2010 agenţii de poliţie Paul Mihai Spânu, Viorel Moaleş, Mihai Gilberto Sîrbu, Alexandru Miron şi Marius Daniel Burlan au purtat arme la mitingul de protest organizat de Confederaţia «Cartel Alfa» în Bucureşti", se mai arată în rezoluţia Parchetului Tribunalului Capitalei.

Astfel, în cazul celor cinci poliţişti s-a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP).

În septembrie 2010 a avut loc un miting al poliţiştilor, care a adunat aproximativ 6.000 de poliţişti şi alţi sindicalişti din structurile de ordine publică şi fusese programat să se desfăşoare în Piaţa Victoriei, conform autorizaţiei emise de Primărie.

Planurile sindicaliştilor s-au schimbat brusc în timpul protestului şi aceştia au pornit în marş spre Palatul Cotroceni, unde vroiau să discute cu preşedintele Traian Băsescu. Jandarmii care asigurau ordinea publică la protest au părut depăşiţi de situaţie şi, fie din dorinţa de a nu genera o amplă bătaie în centrul Bucureştiului, fie dintr-o solidaritate tacită, au permis marşul spontan şi i-au însoţit pe protestatari până la Cotroceni, însă preşedintele s-a dovedit a fi indisponibil.

Lucrurile au părut a fi scăpate de sub control, în contextul în care poliţiştii au dat peste cap traficul în Capitală, au strigat injurii la adresa preşedintelui şi şi-au aruncat caschete, cu însemnele instituţiei pe care o reprezintă, în curtea Palatului Cotroceni. Totodată, mai mulţi poliţişti aveau tocurile pistoalelor la vedere, iar autorităţile au stabilit că unii ar fi avut armele la ei.

Astfel, Traian Băsescu şi Emil Boc au renunţat, o perioadă, la serviciile structurilor MAI, generând controverse privind însăşi legalitatea acestei decizii.

Mitingul poliţiştilor a condus, de asemenea, la demisia de onoare a lui Vasile Blaga din funcţia de ministru al Internelor, în 27 septembrie. Demisia lui Blaga, susceptibilă şi de motivaţii politice, a fost considerată însă de mulţi mai puţin necesară decât ar fi fost cele ale şefilor de arme, serviciului secret al ministerului şi secretarului de stat responsabil de ordinea publică în acea perioadă, Dan Valentin Fătuloiu.

Fătuloiu, implicat ulterior în cel mai mare scandal de corupţie în legătură cu MAI şi demis din funcţie, a fost singurul care nu s-a oferit să-şi prezinte demisia de onoare alături de Blaga, aşa cum au făcut ceilalţi secretari de stat şi şefi de arme.

Traian Igaş a fost numit în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor în 27 septembrie, după ce fostul ministru Vasile Blaga şi-a anunţat demisia de onoare.

Preşedintele Traian Băsescu a menţionat, la preluarea şefiei MAI de către Traian Igaş, că demisia lui Vasile Blaga, demers politic, substituie gesturile similare ale celor responsabili pentru ce s-a întâmplat pe 24 septembrie.

Un raport privind mitingul poliţiştilor a fost trimis atunci preşedintelui Traian Băsescu. Concluziile raportului nu au fost făcute publice, existând doar declaraţii că acesta este "destul de stufos", "profesionist" şi "complet".

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, declara, în octombrie 2010, că cinci poliţişti au fost identificaţi cu pistoale asupra lor la mitingul din faţa Palatului Cotroceni, din 24 septembrie, în cazul acestora fiind sesizat Parchetul.

În 11 noiembrie 2010, şeful Jandarmeriei Capitalei, Gavrilă Pop, a fost eliberat din funcţie, la ordinul comandantului Jandarmeriei Române, din cauza lipsei de intervenţie la mitingul poliţiştilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici