Sobaru a ieşit din greva foamei: "Am tras un semnal de alarmă, a fost o formă de protest"

Adrian Sobaru, angajat al Televiziunii Române, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că a ieşit din greva foamei la o zi după ce a început acest protest, precizând că a vrut să tragă un semnal de alarmă privind situaţia sa în TVR şi faptul că uneori nu este lăsat să îşi facă treaba.

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului Sobaru a ieşit din greva foamei: "Am tras un semnal de alarmă, a fost o formă de protest"

Adrian Sobaru (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Adrian Sobaru, angajat al Televiziunii Române, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că a intrat în greva foamei şi protestează în faţa televiziunii publice. "Sunt în greva foamei în faţa Televiziunii Române. Astăzi nu vorbesc, sunt legat la gură, căci n-am voie. Asta înseamnă presă în România. Pentru anumite persoane! Poate mâine pot vorbi?", spune Adrian Sobaru. El nu a precizat atunci care sunt motivele pentru care a decis să apeleze la această formă de protest.

Contactat vineri de MEDIAFAX, Adrian Sobaru a spus că a ieşit din greva foamei a doua zi după ce a început protestul.

"Prin gestul meu cred că am tras şi eu un semnal de alarmă că presa trebuie lăsată în pace. A fost o formă de protest vizavi de mine (...) Înainte îmi făceam meseria. Am şi fost mutat de colo colo", a spus Sobaru, precizând că după gestul său de protest din Parlament a fost "aruncat pe linie moartă, la Transmisii". "Acum am revenit înapoi la actualităţi (Ştirile TVR, n.r.), dar, dacă nu îmi fac meseria, ce să caut acolo? Nu mă mai lasă să merg la anumite instituţii. Dacă e adevărat şi nu sunt nişte greşeli, e ca şi cum ţi-ar băga cineva pumnul în gură", a spus Adrian Sobaru.

Întrebat ce înseamnă că nu mai este lăsat să meargă la anumite instituţii, Adrian Sobaru a spus că nu mai are voie să meargă la Parlament, Guvern şi la partide politice, cu toate că lucrează la departamentul de Ştiri şi asta este meseria lui.

El a precizat că după protest speră că poate să îşi facă meseria. "Eu unul sunt deschis să şi plec, să mă dea şi afară, dar nu pot să stau să mă umilesc", a spus Sobaru.

Acesta a precizat că a ales această formă de protest întrucât a încercat, prin comunicare, să îşi rezolve problema, dar nu a reuşit să discute cu conducerea TVR.

Adrian Sobaru a precizat că a ieşit din greva foamei pentru că a aflat că vor să i se alăture oameni care au protestat în Piaţa Universităţii şi el nu a dorit acest lucru.

De asemenea, Adrian Sobaru a spus că, miercuri, în ziua în care a ieşit din greva foamei, a avut o întâlnire şi cu premierul Victor Ponta. Sobaru nu a precizat ce i-a spus premierul. "Important e că cuiva îi pasă de tine. A înţeles mesajul probabil", a mai spus Sobaru.

La şedinţa comună a Camerelor Parlamentului din 23 decembrie 2010, la care a participat premierul Emil Boc, electricianul TVR Adrian Sobaru s-a aruncat de la balconul sălii de plen a Parlamentului, într-o tentativă de sinucidere, în semn de protest, el strigând: "Boc, aţi luat drepturile copiilor". Sobaru a căzut de la o distanţă de cinci metri peste unul dintre pupitrele sălii de plen, pe care l-a şi rupt. El purta un tricou pe care scria "Ne-aţi ciuruit/Ne-aţi ucis viitorul copiilor noştri/ Ne puteţi lua viaţa şi banii, dar nu şi LIBERTATEA".

Surse din TVR spuneau atunci că Adrian Sobaru şi-ar fi premeditat demersul, pentru că nu era programat la filmarea de atunci din Parlament, dar a cerut să meargă în locul unui coleg.

La începutul lunii ianuarie 2011, el a fost externat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Poliţiştii Secţiei 17 din Capitală au anchetat şi finalizat dosarul deschis în urma incidentului din decembrie 2010 din Parlament, anchetatorii propunând neînceperea urmăririi penale faţă de TVR.

Pe de altă parte, în urma procesului de reorganizare al TVR, care s-a desfăşurat în ultimul an, Adrian Sobaru a rămas în Televiziunea Română. Adrian Sobaru a participat la procesul de evaluare din TVR, însă nu a răspuns la teste, ci a preferat să transmită nişte mesaje conducerii Televiziunii Române.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX în ianuarie 2013, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat: "Întotdeauna Societatea Română de Televiziune a acordat o atenţie specială domniei sale, din cauza situaţiei familiale în care se află. Sprijinul - inclusiv financiar şi în ceea ce priveşte flexibilitatea prezentării la locul de muncă - a fost un atu în ceea ce priveşte empatia angajatorului, TVR, faţă de domnul Sobaru. Domnia sa a deţinut câtva timp calitatea de lider sindical, aflându-se în momentul acesta în perioada celor doi ani de protecţie, potrivit legii. E un soi de intangibilitate a foştilor lideri sindicali de a fi supuşi proceselor de restructurare. Prin urmare, domnul Sobaru rămâne în Televiziunea Română datorită acestui aspect. Cât priveşte ceea ce a dorit domnia sa să exprime prin modul special în care a abordat această selecţie de personal, este alegerea domniei sale. El este apărat de articolul 182, alin. 2 din Contractul Colectiv de Muncă, referitor la foştii lideri sindicali".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici