În plus, războiul a dus la acumularea de deşeuri şi cadavre, care oferă o sursă de hrană şi apă pentru rozătoare.
Un soldat ucrainean care foloseşte pseudonimul „Kira” a declarat pentru CNN că batalionul din care face parte s-a confruntat cu o infestare cu rozătoare în timp ce lupta în regiunea Zaporizhzhia: „Imaginaţi-vă că mergeţi la culcare, iar noaptea începe cu un şoarece care se strecoară în pantaloni sau în pulover, sau care vă mestecă vârfurile degetelor, sau vă muşcă mâna. Dormi două sau trei ore, în funcţie de cât de norocos eşti”, a spus Kira.
Serviciile de informaţii militare ucrainene au raportat în decembrie o epidemie de „febră a şoarecilor” în multe unităţi ruseşti din jurul oraşului Kupiansk. Boala este transmisă de la şoareci la oameni prin inhalarea prafului de fecale de şoarece sau prin ingerarea de fecale de şoarece în mâncare. Simptomele bolii includ febră, erupţii cutanate, tensiune arterială scăzută, hemoragii la nivelul ochilor, vărsături şi dureri de spate severe.
Infestările de şobolani şi şoareci sunt o problemă recurentă în război, deoarece condiţiile de pe front favorizează înmulţirea acestor rozătoare. În timpul Primului Război Mondial, şobolanii de tranşee au devenit o ameninţare serioasă pentru sănătatea şi moralul soldaţilor.
În cazul războiului din Ucraina, există temeri că infestările de şobolani şi şoareci ar putea duce la o creştere a numărului de cazuri de boli transmise de rozătoare, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra capacităţii de luptă a ambelor părţi.