Societatea care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe are o reasigurare de 200 milioane de euro

Societatea care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor are un program de asigurare de 200 milioane de euro, din care reţinerea proprie pentru un eveniment este de 250.000 euro, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Urmărește
7 afișări

Iniţial, programul de reasigurare încheiat în iulie 2010, când s-au emis primele poliţe, s-a ridicat la 100 milioane de euro, nivel care a crescut la 200 milioane de euro la începutul acestui an, după renegocierea clauzelor cu reasigurătorii în funcţie de volumul subscrierilor, potrivit lui Bulugea.

"Reţinerea Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID) s-a dorit a fi una foarte mică, pentru a se evita consumarea capitalului propriu pentru plata daunelor. Astfel, această reţinere este de 250.000 de euro pentru un eveniment/daună, adică suma maximă pe care o va plăti PAID pentru acoperirea daunelor, iar ceea ce depăşete acest nivel urmând să fie achitat de reasigurători. Acest prag este unul neobişnuit de redus pentru un pool de asigurare, însă extrem de benefic pentru societate", a spus Bulugea, la o întâlnire cu presa.

El nu a dorit să dea publicităţii nivelul primei de reasigurare achitată de PAID, invocând clauze de confidenţialitate.

Bulugea a afirmat că nivelul programului de reasigurare a fost stabilit cu ajutorul modelelor de catastrofă utilizate pe piaţa internaţională de reasigurare.

Potrivit şefului PAID, un alt aspect important al programului de reasigurare este faptul că în cazul unui eveniment, când este depăşită reţinerea proprie a PAID, despăgubirile se vor plăti după primirea sumelor corespunzătoare din reasigurare, astfel că societatea nu va nevoită să avanseze fonduri din resurse proprii.

"Pentru reasigurătorii PAID s-a impus un nivel de rating de minimum A-, furnizat de agenţiile Standard&Poor's şi AM Best, pentru a se asigura diversitatea şi bonitatea acestora. Liderii programului de reasigurare pentru anul 2010/2011 sunt Sirius şi KILN, iar printre cei aproximativ 40 reasigurători se numără Swiss Re, Partner Re şi sindicatele Lloyd's", a spus Bulugea.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum Asigurări (fostă Clal România) şi Groupama Asigurări. Societăţile ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

"La 4 martie 2011, PAID avea emise 461.627 de poliţe de asigurare, din care 389.626 pentru locuinţe de tip A şi 72.001 pentru locuinţe de tip B. Pentru locuinţe din mediul urban au fost emise 357.354 de contracte, iar pentru cele din mediul rural - 104.273 de poliţe. Numărul total de poliţe subscrise arată că doar 5,5% din locuinţele proprietate privata din România sunt asigurate", a spus Bulugea.

Datele statistice arată că, la finele anului 2009, fondul locativ naţional număra 8,385 milioane de locuinţe, din care 8,192 milioane în proprietate privată şi 193,4 mii în proprietate de stat.

"În mediul urban erau, la aceeaşi dată, peste 4,5 milioane de locuinţe, iar în mediul rural - aproape 3,9 milioane de locuinţe. Capitala figura cu 793.000 de locuinţe", a spus şeful PAID.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici