Societatea civilă propune patru candidaţi pentru Colegiul Director al CNCD şi cere transparenţă

Coaliţia anti-discriminare a depus în Parlament, vineri, patru candidaturi pe care societatea civilă le susţine pentru Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi a cerut Legislativului o procedură transparentă de alegere a noilor membri.

Urmărește
185 afișări
Imaginea articolului Societatea civilă propune patru candidaţi pentru Colegiul Director al CNCD şi cere transparenţă

Societatea civilă propune patru candidaţi pentru Colegiul Director al CNCD şi cere transparenţă (Imagine: Mediafax Foto / Liviu Untaru)

Cei patru candidaţi sprijiniţi de Coaliţia anti-discriminare, formată din nouă organizaţii non-guvernamentale care apară şi promovează drepturile omului, sunt: Oana Băluţă, conferenţiar universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Universitatea Bucureşti, expertă în egalitate de gen, Cerasela Bănică, expert în domeniul combaterii discriminării romilor, Cristinel Buzatu, expert jurist, colaborator al Agenţiei pentru Drepturile Omului a Uniunii Europene şi Crina Morteanu, expert în egalitate de gen şi promovarea drepturilor minorităţilor.

"La 12 ani după înfiinţarea CNCD, partidele politice parlamentare trebuie să propună şi să numească şase noi membri ai Colegiului Director dintr-un total de nouă. Politizarea excesivă a acestui proces reprezintă un risc real pentru continuitatea şi consolidarea instituţională a CNCD. Viitorul Colegiu Director, în măsura în care îşi tratează mandatul cu responsabilitate, are datoria de a spori capacitatea instituţională şi profesională a CNCD", arată organizaţiile nonguvernamentale.

Societatea civilă consideră că este necesar ca partidele politice să propună pentru mandatele de membru al Colegiului Director al CNCD persoane competente şi cu un interes dovedit în domeniul combaterii discriminării, întrucât credibilitatea unui organism specializat în combaterea discriminării, din perspectiva legislaţiei europene, este asociată direct nu doar cu independenţa de care trebuie să se bucure acesta, ci şi cu calitatea activităţii şi profesionalismul membrilor săi.

Odată cu cele patru candidaturi depuse vineri, organizaţiile semnatare solicită Parlamentului respectarea principiilor transparenţei, reprezentativităţii, independenţei şi profesionalismului în cadrul procesului de propunere şi nominalizare a membrilor Colegiului Director al CNCD.

ONG-urile cer  "un proces transparent de desemnare, cu respectarea procedurilor de nominalizare stabilite prin lege, publicarea oficială în timp util a propunerilor şi a documentelor privind candidaţii care să facă dovada pregătirii şi experienţei lor profesionale (curriculum vitae, cazier judiciar, declaraţii pe proprie răspundere), precum şi asigurarea publicităţii audierilor candidaţilor", arată Coaliţia anti-discriminare.

Societatea civilă îşi exprimă disponibilitatea de cooperare cu membrii Parlamentului în cursul procesului de nominalizare, care se va încheia în 22 aprilie, pentru a garanta eficienţa instituţională a CNCD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici