Societatea civilă va reclama în instanţă Executivul în cazul codurilor juridice

Organizaţiile nonguvernamentale nemulţumite de lipsa dezbaterilor publice pe tema codurilor juridice adoptate de Guvern au anunţat, luni, că ar putea reclama în instanţă Executivul, pentru încălcarea legii transparenţei, în această săptămână.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Societatea civilă va reclama în instanţă Executivul în cazul codurilor juridice

Societatea civilă va reclama în instanţă Executivul în cazul codurilor juridice

Coaliţia de ONG-uri a anunţat, luni, lansarea oficială a campaniei "Opriţi codurile", ocazie cu care directorul Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), Georgiana Iorgulescu, a anunţat că ar putea declanşa în această săptămână procesul în contencios administrativ împotriva Guvernului.

"Am depus plângerea prealabilă la Guvern săptămâna trecută. Săptămâna aceasta am putea declanşa acţiunea în instanţă, întrucât legea nu ne obligă să aşteptăm un răspuns, ci doar să facem acest demers", a spus Georgiana Iorgulescu.

Directorul Executiv al CJR a afirmat că ziua în care va fi deschisă acţiunea judiciară împotriva Guvernul va fi stabilită în urma unior întâlniri cu premierul şi ministrul Justiţiei, ambele programate pentru marţi.

Mircea Toma, liderul Agenţiei de Monitorizare a Presei, a declarat, în conferinţa de presă de luni, că o parte din cei implicaţi în campania "Opriţi codurile" vor avea, marţi dimineaţă, o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu care vor discuta despre forma celor patru acte normative.

Pe de altă parte, Clubul Român de Presă va avea, tot marţi, o întâlnire cu premierul Emil Boc, pe agenda discuţiilor figurând şi subiecte legate de cele patru coduri juridice.

"În funcţie de rezultatele discuţiilor vom stabili ziua în care demarăm acţiunea în instanţă", a spus Georgiana Iorgulescu, precizând că nu se aşteaptă la evoluţii spectaculoase.

Campania "Opriţi codurile" are drept scop să convingă puterea politică de la Bucureşti de faptul că cele patru legi fundamentale conţin prevederi "neclare, abuzive şi nedemocratice".

"Există grave erori de concepţie şi de redactare", a afirmat liderul Transparency International (TI) România, Victor Alistar, în conferinţa de presă de luni.

Pe lângă demersul juridic pe care intenţionează să-l facă împotriva Guvernului, membrii coaliţiei de ONG-uri au mai hotărât să transmită nemulţumirile mai multor instituţii europene sau foruri internaţionale interesate.

"Vom scrie Comisiei Europene, Consiliului Europei sau statelor membre GRECO, dar şi tuturor factorilor de decizie români", a spus Diana Călinescu Hatneanu, directorul executiv al APADOR-CH.

În acest sens, luni ONG-urile semnatare au transmis Preşedinţiei, liderilor celor două Camere ale Parlamentului, precum şi liderilor de grup o scrisoare deschisă în care reiau nemulţumirile exprimate anterior faţă de forma actuală a celor două coduri.

Mai multe ONG-uri au depus, marţea trecută, la sediul Executivului, o plângere prealabilă acţiunii în instanţă, cerând premierului Emil Boc să retragă codurile civil, penal, de procedură civilă şi de procedură penală din dezbaterea Parlamentului, acuzând deficienţe grave ale acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici