Societatea Timişoara propune ca 10 mai, Ziua Independenţei României, să fie sărbătoare naţională
Membrii Societăţii Timişoara propun declararea zilei de 10 mai, Ziua Independenţei României, sărbătoare naţională, în cazul în care această iniţiativă legislativă va fi aprobată de Parlament românii urmând să beneficieze de încă o zi liberă pe an, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Unul din membrii Societăţii Timişoara, Paul Todoran, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că a depus la Parlament o iniţiativă legislativă pentru declararea zilei de 10 mai sărbătoare naţională, proiectul legislativ fiind în acest moment în stadiul de obţinere de semnături şi având susţinerea senatorului Şerban Rădulescu (PDL).
"Am depus o iniţiativă legislativă la Parlament ca 10 mai, Ziua Independenţei României, să fie declarată sărbătoare naţională. Avem susţinerea senatorului Şerban Rădulescu, care o va propune în plenul Senatului", a afirmat Todoran.
El a precizat că, dacă iniţiativa va fi adoptată, românii vor avea în fiecare an, de 10 mai, zi liberă, instituţiile vor arbora drapelul, iar oficialităţile vor participa la manifestări de evocare a acestei zile.
"E foarte trist şi dureros că la 20 de ani de la revoluţia anticomunistă noi încă susţinem falsurile istorice şi legalizăm minciuna la nivel naţional. 10 mai nu poate fi şters din istoria României. Am convingerea că mai devreme sau mai târziu, 10 mai va fi sărbătoare naţională. Poate unii aşteaptă să moară regele. (...) Va fi o zi liberă, se va arbora drapelul naţional şi vor fi organizate manifestări de recunoaştere a jertfei ostaşilor români din 1877", a spus Todoran.
Paul Todoran a declarat că un proiect legislativ similar a fost propus, în 2000, de parlamentarii Eugen Vasiliu, Mona Muscă şi Valeriu Stoica, însă nu a fost niciodată adoptat.
"Împotrivirea este datorită faptului că odată ce se sărbătoreşte 10 mai, unii se tem de revenirea monarhiei. Acesta este singurul motiv pentru care se opun. (...) Sunt monarhist, însă cele două lucruri sunt complet separate. Cred că este inadmisibil ca un popor să nu îşi sărbătorească independenţa. Orice ţară care a fost sub un jug străin şi s-a eliberat, îşi sărbătoreşte independenţa", a adăugat Todoran.
În 10 mai 1877, Carol I a semnat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman, independenţă recunoscută prin Tratatul de la Berlin din 1878.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO