Societăţile care au contracte cu ArcelorMittal Galaţi fac disponibilizări colective

Peste 300 de angajaţi ai unor societăţi gălăţene care au contracte cu ArcelorMittal Galaţi au fost disponibilizaţi în ultimele zile sau urmează să-şi piardă locul de muncă în perioada următoare, conform notificărilor primite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

Urmărește
65 afișări
Imaginea articolului Societăţile care au contracte cu ArcelorMittal Galaţi fac disponibilizări colective

Societăţile care au contracte cu ArcelorMittal Galaţi fac disponibilizări colective (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, Carmen Tofan, a anunţat, luni, că în ultima perioadă a crescut numărul persoanelor disponibilizate în judeţ, iar majoritatea problemelor apar la societăţile aflate în relaţii comerciale cu ArcelorMittal Galaţi şi care îşi restrâng activităţile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În ultimele zile, AJOFM a înregistrat notificări privind disponibilizarea a aproximativ 300 de persoane angajate la diverse societăţi comerciale din Galaţi care au contracte cu ArcelorMittal.

"Am înregistrat înştiinţări cu privire la concedierea colectivă a 304 persoane de la trei societăţi comerciale din Galaţi. Astfel, de la 1 noiembrie, SC Atlas SA, societate al cărei principal partener de afaceri este ArcelorMittal Galaţi, a disponibilizat 29 de persoane, SC Grand Smithy Works International SRL a notificat AJOFM cu privire la concedierea colectivă a 200 de angajaţi, iar SC Pentatic SRL urmează să concedieze, din decembrie, 78 de salariaţi", a precizat Carmen Tofan.

SC Atlas, una dintre firmele care a recurs la disponibilizări şi restrângerea activităţii de transport, îşi concentrează majoritatea contractelor la nivelul platformei siderurgice ArcelorMittal Galaţi.

"De la 1 noiembrie, 29 de angajaţi ai societăţii Atlas au fost disponibilizaţi. De la aceeaşi dată, 75% din totalul salariaţilor de acolo au fost trimişi acasă şi se află la dispoziţia societăţii. Pentru aceştia, societatea va continua să plătească 75 % din salariu, aşa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă. S-a ajuns în această situaţie pentru că principalul contractor al Atlas SA, ArcelorMittal Galaţi, a renunţat la mare parte din serviciile prestate de către această societate. Nu putem avea o imagine clară a ceea ce s-ar putea întâmpla zilele următoare pentru că nu putem şti cum evoluează situaţia economică a celor de la combinat, implicit a firmelor ce lucrează aici", a afirmat liderul Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă.

Potrivit acestuia, societatea Atlas SA Galaţi avea, până la 1 noiembrie, 450 de angajaţi. Obiectul principal de activitate al acestei firmei este transportul, iar majoritatea contractelor derulate se concentrează la nivelul platformei siderurgice ArcelorMittal Galaţi.

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel la nivel mondial, prezent şi pe piaţa din România, reexaminează priorităţile programului de dezvoltare din cauza turbulenţelor economice, informa Reuters.

Într-un articol apărut joi în Financial Times se arată că planul de dezvoltare al companiei, de 35 de miliarde de dolari, pe opt ani, este reanalizat. Acest plan include construirea a două noi fabrici în India, cu 20 de miliarde de dolari.

Cererea puternică şi preţurile mari pentru oţel au ajutat ArcelorMittal să treacă neafectată de faza iniţială a crizei financiare, însă acţiunile companiei au căzut cu 72% de la nivelul maxim atins la începutul lunii iunie, pe masură ce preţurile bunurilor de consum au început să scadă.

Luna trecută, ArcelorMittal a anunţat că va reduce producţia cu până la 15%, îndeosebi pe segmentul produselor lungi, pentru a susţine creşterea preţurilor pe piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici