Potrivit reprezentanţilor Statului Major al Forţelor Navale, după cercetările efectuate de către scafandrii EOD, militarii de la Poliţia de Frontieră şi de la ISU Tulcea, precum şi de către specialiştii ucraineni asupra minelor care au plutit în derivă pe braţul Chilia, în zona kilometrilor 94-99, concluzia a fost că acestea sunt mine de război, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
„Acestea au fost scoase la suprafaţa fluviului de către curenţii puternici datorită debitului mare al Dunării din aceste zile. Reprezentanţii României şi Ucrainei, care au analizat situaţia din zonă, au încheiat un protocol de distrugere a celor două mine, într-o zonă a braţului Chilia în care nu va fi pusă în pericol activitatea umană”, arată sursele citate.
Conform acestui protocol, mina de la kilometrul 94 de pe malul ucrainean, din zona localităţii Ismail, a fost adusă în zona kilometrului 99, tot pe malul ucrainean al braţului Chilia. În urma procedurilor efectuate, scafandrii EOD români au neutralizat mina de pe partea românească, iar specialiştii ucraineni pe cea de pe partea ucraineană a frontierei, în condiţii de siguranţă, fiind asigurată libertatea de navigaţie pe Braţul Chilia.