Şoferii români solicită anularea regulamentului UE care îi obligă să revină acasă pentru repaus

  • Şoferii români solicită anularea regulamentului european care îi obligă să revină acasă pentru repaus.
  • Reprezentanţii acestora spun că regulile trebuie să fie schimbate de urgenţă astfel încât transportatorii să nu fie nevoiţi să renunţe la activitatea lor.
Urmărește
174 afișări
Imaginea articolului Şoferii români solicită anularea regulamentului UE care îi obligă să revină acasă pentru repaus

Uniunea Naţionalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a depus trei acţiuni de contestare a Pachetului Mobilitate 1 la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi la Tribunalul General al Uniunii Europene. Reprezentanţii organizaţiei cer anularea prevederilor Regulamentului 1054/2020 privind obligaţia întoarcerii acasã a şoferilor şi interzicerea efectuãrii repausului săptămânal normal în cabină. De asemenea, se solicită suspendarea regulamentului şi anularea prevederilor privind obligaţia întoarcerii acasă a camioanelor.

„Considerãm important ca transportatorii rutieri români, ca pãrţi direct afectate, sã acţioneze împotriva Pachetului Mobilitate 1 la Curtea Generalã a UE şi acesta este scopul acţiunilor iniţiate de UNTRR. Pachetul Mobilitate 1 genereazã costuri anuale de aproape 1 miliard de euro pentru transportatorii rutieri români şi o pierdere anualã de venituri de 524 milioane euro. UNTRR susţine demersul Guvernului României de contestare a Pachetului Mobilitate 1 la Curtea de Justiţie UE şi salutã acţiunile similare de contestare a Pachetului Mobilitate 1, iniţiate de celelalte State Membre afectate”, a declarat Constantin Isac, preşedinte UNTRR.

Pânã la o decizie privind anularea prevederilor discriminatorii ale Pachetului Mobilitate 1, UNTRR solicitã suspendarea de urgenţã a aplicãrii prevederilor discriminatorii ale Regulamentului 1054/2020 privind obligaţia întoarcerii acasã a şoferilor şi interzicerea efectuãrii repausului sãptãmânal normal în cabinã, care se aplicã deja din 20 august. Transportatorii români nu pot aştepta încheierea procedurii principale de anulare a acestor prevederi fără a suferi prejudicii cu consecinţe grave şi ireparabile, care le vor ameninţa viabilitatea financiară, mai scrie în comunicatul UNTRR.

Conform unei analize de impact a modificãrilor Pachetului Mobilitate 1 asupra sectorului de transport rutier de marfă, prevederile Pachetului Mobilitate 1 vor genera transportatorilor rutieri români pierderi anuale de venituri de 524 milioane euro, urmare a curselor în gol determinate de obligaţia întoarcerii acasã a camioanelor. De asemenea, transportatorii români vor avea un cost suplimentar anual cu locurile de cazare de 228 milioane euro, cu combustibilul de 197 milioane euro din cauza întoarcerii obligatorii a vehiculelor la fiecare 8 săptămâni, taxe suplimentare de drum de 150 milioane euro/an, costuri de transfer a şoferilor acasă la fiecare 3 sau 4 sãptãmâni de 162 milioane euro/an, costuri administrative de 60 milioane euro/an, costuri cu instalarea tahografelor inteligente de 61 milioane euro, costuri cu parcãrile securizate de 29 milioane euro/an şi alte costuri legate de întreţinere şi reparaţii de 77 milioane euro/an.

Aceste lucruri vor determina mulţi dintre transportatorii rutieri de mărfuri din România fie să-şi întrerupã activitatea, fie să îşi mute operaţiunile în alte State Membre: 34% îşi vor muta afacerea (reprezentând echivalentul unei scăderi de 1,8 miliarde euro a veniturilor din transportul rutier de marfă din România), 21% îşi vor închide afacerile (ceea ce ar putea genera o nouă scădere a veniturilor din transporturi de 1,1 miliarde euro), 28% îşi vor schimba strategia de afaceri cu o altă activitate economicã (reprezentând pierderi în sectorul transportului rutier internaţional de mărfuri de 1,5 miliarde euro).

În consecinţã, cel puţin 26.016 şoferi şi personal administrativ angajaţi în prezent în sector ar putea să-şi piardã locul de muncã (adică o creştere a ratei şomajului în România de 0,3%). Astfel, se estimează că veniturile din transportul rutier internaţional de marfă din România vor scădea cu 4,5 miliarde euro, ceea ce reprezintă o diminuare de 1,4% a produsului intern brut naţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici