Şoferul Misiunii României din Singapore şi una din victime au depus mărturie în procesul lui Ionescu
Şoferul Ambasadei României din Singapore şi una dintre persoanele care a supravieţuit accidentului în care a fost implicat diplomatul Silviu Ionescu, au depus mărturie în procesul în care acesta este judecat pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă şi părăsirea locurilor accidentelor.
Şoferul fostulului diplomat Silviu Ionescu, a declarat, vineri, în cadrul unei audieri prin videoconferinţă, dintre Judecătoria sectorului 5 Bucureşti şi instanţa din Singapore, că acesta servea "normal" băuturi alcoolice la petrecerile oficiale, că cel puţin o dată l-a văzut ameţit şi că în ziua de după accident acesta avea impresia că este ascultat.
Judecătoria Sectorului 3 a început, vineri, audierea prin videoconferinţă a martorilor, cetăţeni singaporezi, din dosarul în care Silviu Ionescu, este judecat pentru ucidere din culpă în cazul accidentului rutier pe care l-ar fi provocat în decembrie 2009, în Singapore.
Astfel, începând cu ora 10.00, instanţa a creat legătura video cu o instanţă din Singapore, unde au fost chemaţi în vederea audierii trei martori, respectiv prietenul victimei decedate în urma accidentului, Bong Hwee Haw, şoferul diplomatului, Marius Truşcă, şi soţia acestuia, Maria Truşcă.
Înainte de începerea propriu-zisă a ascultării martorilor, judecătoarea Raluca Andraş a pus la punct, împreună cu omologul de la instanţa din Singapore, detaliile procedurale în cadrul cărora trebuia să se desfăşoare audierea. Astfel, toţi martorii au fost puşi să dea jurământul, iar judecătorului străin i s-a cerut de către omologul român să încheie procese-verbale ale sesiunilor de videoconferinţă după fiecare dintre termenele de ascultare.
În depoziţia sa, partea vătămată Haw a arătat că în seara accidentului se deplasase la prietenul său, care a fost ucis de maşina diplomatului român, pentru a vedea fotografii de la nunta acestuia. La plecare prietenul său se oferise să îl conducă în căutare unui taxi.
Haw a arătat că atunci când traversau pe culoarea verde a semaforului, o maşină i-a lovit în plin, moment în care şi-a pierdut cunoştinţa. Primele momente pe care le cunoaşte de după accident au fost cele când s-a trezit în spital şi când i s-a transmis că persoana care îl însoţea a murit ca urmare a impactului violent. Rugat să ofere detalii despre maşină, şofer sau alte împrejurări, Haw a declarat instanţei româneşti că nu a putut vedea nimic, totul petrecându-se rapid.
Următorul martor, fostul şofer al diplomatului român, Marius Truşcă, a declarat instanţei că, în seara de 14 decembrie 2009, în jurul orei 18.00, a plecat cu o maşină BMW spre reşedinţa lui Ionescu, lucru stabilit anterior telefonic.
"După ce am ajuns la imobilul unde acesta locuia, am schimbat BMW-ul cu un Audi A6. Când am ieşit pe poarta imobilului Ionescu mi-a dat un bileţel pe care era trecută o adresă. Am mers acolo. De acolo am luat o doamnă şi i-am dus la petrecerea zilei naţionale a Kazahstanului. Doamna respectivă a părut uimită de invitaţie, iar discuţiile lor au fost despre muzică, dar în general nu am stat să ascult", a relatat Truşcă.
Şoferul a arătat că i-a lăsat pe cei doi la festivitate după care a plecat la domiciliu, fiind sunat ulterior, în jurul orei 21.00, pentru a merge să-i ia pe fostul diplomat şi pe partenera acestuia.
"Am revenit şi i-am luat. Ionescu a ieşit cu doamna, iar la ieşirea principală în autostradă el mi-a spus să îl duc acasă. Când am ajuns la el la reşedinţă, mi-a spus să las cheia în contactul maşinii şi că o pot lua de dimineaţă. Eu nu ştiu să fi existat şi o a treia cheie a acelei maşini (Audi A6 - n.r.). Eu am coborât din maşină, am luat steagul oficial de pe maşină şi am plecat cu BMW-ul parcat anterior în zonă", a mai spus Truşcă.
În continuare şoferul fostului diplomat a relatat despre telefoanele pe care Ionescu i le-a dat în cursul nopţii respective şi despre cum s-au derulat lucrurile a doua zi la sediul Ambasadei României din Singapore.
"Am ajuns acasă, pe la ora 21.45 şi m-am culcat. Pe la 3.30 dimineaţa telefonul fix al ambasadei a sunat. Am coborât să răspund. Când am ajuns s-a oprit. Între timp a început să sune şi telefonul mobil care era sus, iar soţia mea a coborât să mi-l aducă. Când a ajuns cu el se oprise, iar între timp cred că am sunat eu înapoi. Cert este că am luat legătura cu Ionescu, care mi-a spus pe o voce foarte gravă şi cu pauze lungi şi dese, că noi am colaborat şi că ne înţelegem foarte bine. Mi-a spus apoi că ceva s-a întâmplat, fără a-mi spune ce, după care a închis telefonul. La cinci, zece minute a revenit cu telefonul şi mi-a spus că maşina din parcare fusese furată. Apoi după alte cinci, zece minute, a sunat iar şi mi-a spus să nu sun la poliţie că a sunat el şi a închis. Apoi, la alte cinci minute a revenit la telefon şi a spus să fiu la 9.00 dimineaţa la el la reşedinţă, să-l iau şi să mergem la poliţie să dăm declaraţie", a susţinut Truşcă în faţa instanţei.
Acesta a mai declarat că Ionescu l-a sunat în dimineaţa de 15 decembrie 2009, în jurul orei 8.00, pentru a-i aminti că trebuie să-l ia să meargă la poliţie.
"Am fost acolo, l-am luat şi a spus să mergem la ambasadă pentru a face comunicarea către poliţie. În timp ce mergeam cu maşina mi-a făcut mereu semn să tac, să nu spun nimic, credea că sunt microfoane în maşină. Ne-a adunat pe mine şi pe soţia mea în secretariatul instituţiei, unde ne-a scris pe o hârtie povestea lui despre ce s-a întâmplat cu maşina. După ce am citit, el a aruncat foaia în tocătorul de hârtie. Am plecat la poliţie, unde a dat declaraţie", a mai relatat martorul.
Truşcă a afirmat că Ionescu şi-a cumpărat bilet de avion, din surse proprii, deşi "procedura standard" în astfel de cazuri era ca biletele de avion să fie cumpărate cu multă vreme înainte de plecare, pentru a se evita costurile ridicate şi pentru ca sumele de bani să fie decontate de MAE. Şoferul a mai spus că din cele ştiute de el nimeni nu a mai procedat la Ionescu referitor la cumpăratul biletelor de avion.
În plus, a precizat martorul, răspunzând la unele întrebări ale instanţei româneşti, "în puţinele momente când a fost cu Silviu Ionescu la evenimente, acesta consuma alcool ca un om «normal» şi o singură dată l-a văzut ameţit". "După data de 15 decembrie 2009, Silviu Ionescu mi s-a părut foarte ciudat. Părea foarte îngrijorat. Cert este că starea lui de spirit şi comportamentul lui s-au schimbat. Părea îngrijorat", a încheiat Truşcă.
Întrebat de instanţa de judecată ce s-a întâmplat cu maşina lovită, Audi A6, Truşcă a arătat că de la acel moment se află în garajul reprezentanţei Audi din Singapore, că nu a fost reparată deoarece, deşi s-a solicitat, MAE nu ar fi aprobat această cerere, şi că încă din decembrie 2009 se percepe o taxă de 20 de "dolari singaporezi" pe zi de şedere.
Soţia acestuia, Maria Truşcă, a confirmat prin declaraţia sa cele spuse de Marius Truşcă, referitor la telefoanele nocturne şi despre modalitatea în care diplomatul le-a prezetnat versiunea sa cu privire la dispariţia maşinii oficiale.
Instanţa va relua audierile, prin video-conferinţă, în acest caz în data de 12 mai, când la instanţa din Singapore se vor prezenta alţi patru martori aflaţi în această ţară.
Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost trimis în judecată în 1 iulie 2010, de către procurorii Parchetului instanţei supreme, care îl acuză de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.
Silviu Ionescu a fost eliberat în 25 noiembrie 2010 din Penitenciarul Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a decis, definitiv, înlocuirea măsurii arestului preventiv cu obligarea de a nu părăsi ţara.
Din probele administrate în cursul urmăririi penale a rezultat că, în 15 decembrie 2009, în jurul orelor 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri "ad interam" al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecţie semaforizată, două persoane în vârstă de 30 şi, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.
Ionescu a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă maşina până la următoarea intersecţie semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând maşina într-o zonă industrială a oraşului Singapore, potrivit procurorilor.
Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni.
Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Silviu Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României, după ora 2.00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze, au mai arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Ministerul Afacerilor Externe s-a constituit parte civilă în procesul lui Silviu Ionescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO