- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Soldaţi şi gradaţi voluntari au dat în judecată MApN, acuzând nerespectarea unor drepturi
Zece soldaţi şi gradaţi voluntari din Cluj au dat în judecată Ministerul Apărării, solicitând instanţei, printre altele, să le fie acordat salariu compensatoriu la încetarea, din motive neimputabile, a contractului, iar alţi aproximativ 60 ameninţă cu un demers similar la Bucureşti.
Soldaţi şi gradaţi voluntari au dat în judecată MApN, acuzând nerespectarea unor drepturi (Imagine: Mediafax Foto)
Instanţa a stabilit primul termen pentru 9 noiembrie 2009.
Potrivit cererii de chemare în judecată, depusă la 21 septembrie la Tribunalul Cluj, soldaţii şi gradaţii voluntari solicită instanţei să repare ceea ce ei consideră a fi o serie de nedreptăţi cauzate de prevederile Legii 384/2006.
Semnatarii arată că, potrivit articolului 35, alineatul 2, din Legea 384/2006, la împlinirea vârstei de 40 de ani, contractele de muncă ale gradaţilor voluntari încetează automat, din motive care nu le sunt imputabile. Reclamanţii au adus la cunoştinţa instanţei că li s-a comunicat preavizul pentru desfacerea contractului de angajare potrivit Codului muncii. Ei au menţionat însă că nu le-au fost acordate compensaţiile prevăzute de legea care reglementează domeniul muncii şi nici nu au beneficiat de dispoziţiile din Cod care le dau dreptul la măsuri active de combatere a şomajului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Militarii au mai cerut instanţei recunoaşterea perioadei lucrate în unităţile militare ca fiind muncă desfăşurată în condiţii deosebite şi obligarea angajatorului la plata cotei de contribuţie la CAS pentru condiţii deosebite de muncă.
Militarii spun că deşi au fost supuşi tuturor obligaţiilor şi privaţiunilor specifice militarilor, potrivit legii 80 din 2005, soldaţii şi gradaţii voluntari nu beneficiază de drepturile corelative acestor obligaţii. Astfel, în timp ce în sistemul cadrelor militare, vechimea în activitate este considerată vechime în serviciu militar iar de la împlinirea vârstei de pensionare aceştia beneficiază de pensii militare, soldaţii şi gradaţii voluntari beneficiază de pensie în sistem civil. Diferenţa de valoare între cele două pensii este semnificativă, susţin reclamanţii, deoarece spre deosebire de pensia din sistemul de stat care se stabileşte prin raportare la punctul de pensie, pensia militară se actualizează permanent, în funcţie de solda corespunzătoare militarilor cu acelaşi grad aflaţi în serviciu.
În plus, soldaţii şi gradaţii voluntari semnalează că în caz de disponibilizare a cadrelor militare sau a personalului civil din armată, acestea beneficiază de o compensaţie egală cu valoarea însumată a unui număr de 12 solde pentru vechime mai mică de 7 ani, respectiv de 20 de solde pentru personalul cu vechime peste 15 ani. Soldaţii şi gradaţi voluntari cer instanţei să le acorde aceleaşi drepturi.
Potrivit Legii 191/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, locurile de muncă în care îşi desfăşoară activitatea salariaţii sunt clasificate în "condiţii normale", "condiţii deosbite" şi "condiţii speciale".
Soldaţii şi gradaţi voluntari susţin că, potrivit dispoziţiilor articolului 35 din Legea 384 din 2006, ei sunt automat excluşi din Armată la împlinirea vârstei de 40 de ani, devenind şomeri necalificaţi deoarece activitatea lor anterioară nu are echivalent în nomenclatorul de funcţii.
Alţi aproximativ 60 de soldaţi şi gradaţi voluntari urmează să formuleze o cerere de chemare în judecată a MApN la Bucureşti, invocând motive similare. Aceştia provin din Târgul Cărbuneşti, Caracal, Feteşti, Slobozia, Brăila, Buzău, Focşani şi Botoşani.
Din cei aproximativ 75.000 de militari din Armata română, în prezent 20.000 sunt soldaţi şi gradaţi voluntari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO