- Home
- Social
- SLATINA, (27.08.2015, 18:12)
- Departamentul Corespondenţi
Solicitare de redeschidere a urmăririi penale faţă de Vâlcov într-un nou dosar, amânată a cincea oară
Tribunalul Olt a amânat, joi, pentru a cincea oară, judecarea unei solicitări a DNA de redeschidere a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov şi alţi opt inculpaţi, între care fostul primar din Slatina Minel Prina, într-un dosar privind fapte de corupţie.
Urmărește
265 afișări
Darius Vâlcov (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Olt, judecătorii au dispus la termenul de joi amânarea cauzei pentru a se ataşa noi documente, dar şi din lipsă de apărare.
Aceasta este cea de-a cincea amânare dată de magistraţii Tribunalului Olt în cazul solicitării DNA de redeschidere a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, fostul primar al municipiului Slatina Minel Prina, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, vicepreşedintele CJ Marius Oprescu, soţia deputatului Daniel Bărbulescu, Andra Bărbulescu, şi oamenii de afaceri Ovidiu Ramba, Laurenţiu Şerban, Cristian Tomescu, Bogdan Langa.
Sursele citate au precizat că următorul termen în această cauză a fost stabilit pentru 10 septembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Primul termen în acest caz a avut loc în 23 iulie.
Solicitarea DNA de redeschidere a urmăririi penale într-un nou dosar vine după ce în 2012, Nicolae Stan, fost deputat de Olt şi fost primar al comunei Coloneşti, a reclamat la DNA fapte de corupţie privind contracte încheiate de Primăria Slatina, în perioada în care Darius Vâlcov era primar, cu firme ale oamenilor afaceri Cristian Tomescu, Laurenţiu Şerban, Ovidiu Ramba şi Bogdan Langa. Procurorii anticorupţie din Craiova au dispus netrimiterea în judecată, în urma sesizărilor făcute de Nicolae Stan. El a atacat decizia procurorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în 2014, a respins plângerea şi l-a obligat pe acesta la plata a 50 de lei cheltuieli de judecată.
Darius Vâlcov, fost ministru, fost primar al Slatinei şi fost senator, este urmărit penal pentru fapte de corupţie în trei dosare, în unul dintre acestea fiind trimis în judecată.
Vâlcov este cercetat sub control judiciar în primul dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. În acest dosar, el a fost arestat pereventiv în 2 aprilie, iar ulterior a fost plasat în arest la domiciliu. În 20 mai, el a fost trimis în judecată în acest dosar.
În dosarul trimis în judecată, Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, omul de afaceri Lucian Petruţ Şuşală, pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu, pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, Theodor Berna, administratorul societăţii Tehnologica Radion la data faptelor, i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor.
Societatea Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt", fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552,15 lei.
Anchetatorii susţin că Darius Vâlcov şi Theodor Berna ar fi convenit ca sumele de bani promise în schimbul intervenţiei fostului ministru să fie date doar în numerar, în lei şi la sediul firmei. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societăţii Tehnologica Radion, unde ar fi primit, de la administratorul acesteia, suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe de câte 400.000 de lei.
Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei, banii fiind daţi lui Prina, în municipiul Slatina. Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.
Procurorii îl mai acuză pe Darius Vâlcov şi că, începând din 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel foloase de 2.272.200 de lei.
Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.
Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif.
Darius Vâlcov mai este urmărit penal în alte două dosare, pentru fapte similare.
Astfel, în 3 iunie, procurorii DNA îl anunţau pe Darius Vâlcov că este urmărit penal într-un al doilea dosar, pentru trafic de influenţă, având în vedere că anul trecut, în perioada în care ocupa funcţiile de senator şi ministru al Finanţelor, a luat de la un om de afaceri 10% din valoarea unui contract.
Potrivit DNA, în primăvara anului 2014, anterior semnării, în iulie 2014, a unui contract având ca obiect reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din două localităţi din judeţul Olt, Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, fost ministru al Finanţelor şi fost senator, i-a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, 10% din valoarea sumelor, fără TVA. Banii urmau să fie încasaţi de societatea comercială reprezentată de omul de afaceri, cel care, de altfel, l-a şi denunţat pe Vâlcov, în urma încheierii contractului cu SC Compania de Apă Olt SA, respectiv 1,7 milioane de lei.
Fostul ministru al Finanţelor a cerut aceşti bani pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul SC Compania de Apă Olt SA, astfel încât societatea pe care o reprezenta denunţătorul să încheie acel contract şi să primească banii la timp.
În 23 iunie, DNA anunţa că Vâlcov este urmărit penal într-un al treilea dosar. Astfel, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Vâlcov i-a cerut unui denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 2.500.000 de lei, reprezentând un procent de 10-15% din sumele încasate de firma denunţătorului de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior.
Procurorii anticorupţie spun că în perioada 21 ianuarie 2013-13 iunie 2013 fostul primar a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 de lei, în schimbul intervenţiei pe lângă factori de decizie din Primăria Slatina, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.
Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din Slatina, având o valoare de 24.833.258 de lei fără TVA.
De asemenea, în 22 iunie, Tribunalul Bucureşti a admis o solicitare a DNA de redeschidere a urmăririi penale într-un dosar în care apare şi numele lui Darius Vâlcov, cercetările fiind cu privre la fapte, nu la persoane.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump