- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.04.2011, 16:55)
- Lucia Efrim , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Solidaritatea Sanitară" cere regruparea forţelor sindicale, care să nu mai permită eşecuri
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" pledează pentru o reformă radicală a mişcării sindicale şi la o regrupare de forţe care să nu mai permită eşecuri, regretând că nu a putut salva soarta spitalelor puse pe lista de desfiinţare.
Urmărește
72 afișări
"Solidaritatea Sanitară" cere regruparea forţelor sindicale, care să nu mai permită eşecuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din Romania îşi exprimă regretul faţă de toţi salariaţii din spitalele desfiinţate pentru faptul că nu a putut salva soarta acestor unităţi, lipsind astfel angajaţii de un sprijin eficient, măsurile de ajutor întreprinse având un efect destul de redus.
"Cu tristeţe recunoaştem faptul că măsurile de restructurare, adoptate pe fondul unei presiuni asupra liderilor de sindicat ce a condus la determinarea unora dintre aceştia la a-şi exprima acordul faţă de ele şi intervenite imediat după o puternică lovitură de imagine dată organizaţiilor sindicale din sănătate, nu au întâmpinat o opoziţie suficientă şi eficientă din partea celor care reprezentăm interesele salariaţilor. Chiar dacă eşecul federaţiilor sindicale din sănătate intervine pe fondul unei ofensive generale asupra sindicatelor şi în contextul unor serii de insuccese ale tuturor organizaţiilor sindicale, considerăm că el trebuie asumat, pentru a trage concluziile ce se impun şi a putea ajunge la regruparea forţelor în interesul salariaţilor", se arată într-un comunicat, remis agenţiei MEDIAFAX, de către preşedinte Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", Viorel Rotilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În opinia lui Rotilă, este evident şi faptul că în condiţiile "în care instituţia prezidenţială lansase o dezbatere formală asupra unui iluzoriu Pact Naţional pentru Sănătate, în situaţia în care sunt cel mai departe de un consens naţional asupra acestei probleme, liderii sindicali care s-au lăsat prinşi în acest joc politic, uneori cu bună credinţă, au fost înşelaţi, în timpul acesta fiind de fapt pregătite măsurile de acţiune împotriva salariaţilor din sănătate şi ale pacienţilor".
"Sperăm că această situaţie gravă să nu conducă la o scădere a încrederii salariaţilor în federaţiile sindicale din sănătate, aşa cum îşi doresc actualii guvernanţi, diminuind şi mai mult posibilităţile de apărare ale angajaţilor. Răzbunarea împotriva unor lideri sindicali sau a unor sindicate nu este o soluţie eficientă, fiind în totală opoziţie cu interesele lucrătorilor", mai spune sursa citată.
Federaţia face apel la toţi cei interesaţi de soarta salariaţilor din sănătate la o reformă radicală a mişcării sindicale şi la o regrupare de forţe care să nu mai permită astfel de eşecuri, salvând soarta a peste 200.000 de salariaţi.
"Gestul aşteptat de reaşezare pe coordonatele unui dialog social normal, atât din partea organizaţiilor sindicale, cât şi din partea Ministerului Sănătăţii, îl constituie finalizarea negocierilor la Contractul colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară şi înregistrarea acestuia, fiind de dorit ca acesta să le putem realiza până la sfârşitul acestei luni", a subliniat liderul sindical.
Reorganizarea sistemului de sănătate, iniţiat de Ministerul Sănătăţii, a determinat comasarea spitalelor sau reprofilarea acestora, din 1 aprilie, MS făcând recomandări autorităţilor locale, iar în cazul nerespectării acestora, unităţile sanitare zonale nu vor mai primi bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
De la 1 aprilie a intrat în vigoare un nou contract-cadru care nu mai prevede obligativitatea pentru CNAS de a încheia contracte de prestări servicii cu toate spitalele şi că restructurarea care se are în vedere urmăreşte realizarea unei reţele spitaliceşti care să răspundă acestei prevederi.
Astfel, unităţile sanitare reprofilate care solicită transformarea în cămine pentru persoane vârstnice vor avea asigurată finanţarea de la data încheierii contractului, chiar dacă nu desfăşoară activitate timp de trei luni, a informat, joi, 7 aprilie, Ministerul Sănătăţii.
La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat Hotărârea de modificare a Programului de interes naţional "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice", astfel încât unităţile reprofilate să-şi poată primi finanţarea imediat ce a semnat contractul, nu de la începutul lunii următoare cum a fost stabilit iniţial.
"Prin această modificare, se sprijină continuitatea activităţii unităţilor care participă la Programul de interes naţional «Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice», după data de 31 martie 2011, prin asigurarea finanţărilor necesare funcţionării acestora. Până la acestă prevedere, legislaţia prevedea ca pentru autorităţile administraţiei publice locale care depun solicitarea de finanţare după data de 31 martie 2011, finanţarea să se realizeze începând cu data de întâi a lunii următoare datei de încheiere a contractului. În aceste condiţii, pot apărea situaţii în care unităţile care intră în program să rămână fără finanţare pentru o perioadă de o lună", arată MS.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe