"Solidaritatea Sanitară" cere suspendarea procesului de reorganizare a spitalelor şi negocieri
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" cere Ministerului Sănătăţii să suspende de urgenţă procesul comasărilor şi al desfiinţării spitalelor şi să înceapă negocierile pentru stabilirea unor criterii clare şi transparente de restructurare.
Organizaţia sindicală susţine, într-un comunicat transmis, joi, că măsurile de comasare și desființare a unităților sanitare trebuie luate cu acordul consiliilor locale, mai ales acolo unde acestea au sprijinit spitalele şi au investit în aceste unități.
"Atenționăm asupra faptului că în foarte multe din cazuri este vorba de unități sanitare care au beneficiat de investiții consistente pe fondul unui bun management și al implicării autorităților locale în finanțarea acestora, comasarea lor, uneori dictată de interese politice, riscând să lase fără servicii medicale de un înalt standard un număr considerabil de pacienți", se arată în comunicat.
Reprezentanţii federaţiei precizează că descentralizarea unităților sanitare a vizat posibilitatea adaptării serviciilor sanitare la nevoile populației, pornind de la principiul european al luării deciziei administrative cât mai aproape de cei care-i suferă efectele și în interesul acestora, context în care fie noii administratori sunt lăsați să se ocupe de forma de organizare (urmând ca Ministerul Sănătății să se ocupe de stabilirea cadrului legal de desfășurare a activității, inclusiv în ceea ce privește salarizarea) fie Ministerul Sănătăţii preia, din nou, spitalele în administrația sa.
Organizaţia sindicală susţine că restructrarea forţată va declaşa numeroase procese intentate de autoritățile locale și sindicate împotriva acestei măsuri, "ajungându-se astfel al o stare de confuzie pe termen lung în ceea ce privește soarta acestor spitale".
Sindicaliştii mai solicită ca nicio măsură de comasare sau desființare a spitalelor să nu fie adoptată înainte de a stabili împreună procedura de aplicare a restructurării în ceea ce privește salariații în cadrul Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară care este în curs de negociere și înainte de intrarea acestuia în vigoare.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că economiile realizate prin comasări şi reprofilări de spitale nu rezolvă problemele de finanţare din sistem şi a acuzat mentalitatea conform căreia sunt dorite servicii medicale ca în Occident, dar cu regulile noastre.
Ministrul a spus că, în actuala organizare este finanţat, de două ori, câteodată, acelaşi serviciu, pentru că în aceeaşi clădire sunt două instituţii medicale.
Potrivit ministrului, cele 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate au 794 de medici şi 2.533 de asistenţi medicali. Cseke mai spunea că bugetul pe 2010 al celor 71 de unităţi se ridica la 203 milioane de lei, din care, scăzând cheltuielile de personal, care rămân ale sistemului, ar rezulta o economie de 81 de milioane de lei pe an.
El a avertizat autorităţile locale care refuză reprofilarea spitalelor din subordine că de la 1 aprilie nu vor mai primi finanţare pe actuala structură.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO