- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.08.2015, 17:36)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Solidaritatea Sanitară solicită plata sporurilor şi introducerea salarizării după performanţă
Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită adoptarea de urgenţă a unui set de măsuri privind modernizare a sistemului sanitar, printre care plata sporurilor pentru orele suplimentare, salarizare complementară în funcţie de performanţă şi scoaterea medicilor din categoria funcţionarilor publici.
Urmărește
306 afișări
Solidaritatea Sanitară solicită plata sporurilor şi introducerea salarizării după performanţă (Imagine: HEPTA)
Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că demersurile privind modernizarea sistemului sanitar trebuie să înceapă de la cel mai avansat punct al negocierilor în acest sens din ultimii ani, respectiv proiectul Legii sănătăţii din 2012 (cunoscut ca proiectul dr. Vasile Cepoi), completat cu modificările survenite între timp, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
Potrivit federaţiei, marele avantaj al acestui proiect de lege este generat de impactul pozitiv anticipat în privinţa creşterii finanţării sistemului sanitar public.
Simultan, FSS solicită adoptarea de urgenţă a unui pachet de măsuri care "poate contribui la creşterea semnificativă a calităţii vieţii profesionale din sistemul sanitar", printre care reglementarea statutului gărzilor medicilor care să cuprindă: plata beneficiului suplimentar de cel puţin 75% pentru depăşirea timpului legal de muncă (aplicabil în situaţiile în care sporul actual este sub 75%) - echivalentul plăţii pentru orele suplimentare, potrivit Codului Muncii, plata sporului de noapte de 25% pentru toate orele din gardă lucrate în timpul nopţii, plata tuturor sporurilor aferente locului de muncă pentru timpul de muncă aferent orelor de gardă din afara normei de bază şi dreptul la limitarea numărului de ore de muncă obligatorii la cele din norma de bază.
Federaţia mai solicită scoaterea medicilor şi a celorlalte categorii de personal din spitalele publice din categoria funcţionarilor publici, înlocuirea sistemului malpraxis cu sistemul despăgubirii pacienţilor pentru prejudicii şi introducerea programului de echivalarea a diplomelor asistentelor medicale absolvente de postliceală în acord cu practicile altor state ale UE.
Măsurile propuse de FSS includ şi eliminarea discriminărilor salariale din sănătate prin aplicarea prevederilor Legii nr. 71/2015 (privind salarizarea bugetarilor) angajaţilor din sectorul sanitar şi introducerea salarizării complementare în funcţie de performanţă.
FSS mai spune că medicii ar trebui să protesteze faţă de obligarea lor la efectuarea gărzilor suplimentare refuzând acest lucru.
"Având în vedere disponibilitatea majorităţii medicilor din sistemul public de sănătate de a recurge la manifestaţii de protest pentru modernizarea sistemului sanitar şi ţinând cont că am demonstrat juridic faptul că obligarea medicilor la efectuarea gărzilor suplimentare timpului de lucru aferent normei de bază se încadrează în situaţia muncii forţate, Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că refuzul medicilor de a efectua gărzile suplimentare normei de bază constituie cea mai adecvată formă de protest, menită să susţină intrarea în normalitate a sistemului sanitar", se arată în comunicat.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara, în mai, că medicii sunt remuneraţi pentru gărzi cu 100 la sută mai mult de sărbători şi respectiv cu 75 la sută mai mult în timpul programului normal.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe