Soluţia de NUP în cazul judecătoarei Elena Turcu, infirmată
Soluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul judecătoarei la Tribunalul Dâmboviţa Elena Turcu, acuzată că ar fi condus sub influenţa alcoolului, a fost infirmată de procurorul ierarhic superior de la Parchetul instanţei supreme, care a dispus reluarea şi completarea cercetărilor.
Soluţia de NUP în cazul judecătoarei Elena Turcu, infirmată
Procurorul ierarhic superior, Marius Iacob, a infirmat soluţia de neîncepere a urmăriri penale în cazul judecătoarei Elena Turcu, care a solicitat CSM pensionarea. Astfel, procurorul a dispus reluarea şi completarea cercetărilor pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicule având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 0,78 grame pe litru. De asemenea, anchetatorul a dispus cercetarea judecătoarei pentru părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie care efectuează ancheta la locul faptei.
În 20 august 2008, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispuns neînceperea urmării penale în cazul judecătoarei Elena Turcu, deoarece probele prelevate de anchetatori nu erau legale şi conforme.
Potrivit rezutatelor buletinului de analiză toxicologică a alcoolemiei, emis de Serviciul de Medicină Legală Prahova, Elena Turcu avea un gram de alcool la o mie mililitri de sânge.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Împotriva soluţiei de neîncepre a urmării penale au făcut plângere agenţii de poliţie Constantin Marius Marin, Sorin Mutu şi Mihail Alexandru Simion, precum şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual. Iniţial, plângerea lor a fost respinsă, însă în noiembrie 2008 ei au cerut redeschiderea dosarului.
"Examinând din oficiu cauza penală s-au constat următoarele: la data de 15.05.2007, Turcu Elena - judecător în cadrul Tribunalului Dâmboviţa, cu grad profesional de curte de apel, în timp ce se deplasa cu autoturismul proprietate personală marca Dacia Logan, cu numărul de înmatriculare DB - 55- XXX, pe strada Constantin Brâncoveanu din municipiul Târgovişte, cu oglinda retrovizoare stânga a acroşat oglinda retrovizoare dreaptă a unui taxi staţionat, aceeaşi marcă, cu numărul DB-12-GBH", se arată în ordonanţa de infirmare a soluţiei.
În această cauză au fost audiaţi doi martori, care au declarat că Elena Turcu a intrat pe contrasens şi era să intre în coliziune cu motoscuterul pe care unul dintre ei îl conducea. Şoferul taxiului a declarat anchetatorilor că a urmărit automobilul judecătoarei până la domiciliul acesteia, după câteva minute ajungând la faţa locului şi organele de poliţie.
"Potrivit procesului-verbal întocmit de lucrătorii de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Dâmboviţa, «Turcu Elena a fost solicitată să efectueze un test cu aparatul alcooltest, lucru pe care l-a amânat în mod repetat, motiv pentru care a fost condusă la Spitalul Judeţean Târgovişte, unde ... i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei»", se precizează în ordonanţa procurorului.
De asemenea, potrivit anchetatorilor, în acelaşi proces-verbal se mai consemnează că Elena Turcu a efectuat testarea în incinta Spitalului Judeţean Târgovişte, testare care nu a putut fi efectuată până la capăt, "motiv pentru care nu s-a putut stabili concentraţia alcoolică în aerul expirat al conducătorului auto".
"Din actele premergătoare efectuate în cauză rezultă că Turcu Elena nu a avut asupra sa niciun act de identitate sau permisul de conducere şi nici nu a comunicat datele de stare civilă. Aceasta a amânat permanent efectuarea testului, invocând că îl va face în prezenţa preşedintelui Tribunalului Dâmboviţa sau a comandantului poliţiei, cerere care nu avea nicio justificare legală", arată procurorul.
Anchetatorul îşi motivează decizia de a infirma soluţia prin faptul că proba de sânge a fost prelevată prin folosirea vechiului instrumentar, potrivit metodei clasice de recoltare a probelor, şi nu afectează analiza.
În data de 7 mai 2007, judecătoarea Elena Turcu a fost oprită de un echipaj al Poliţiei Rutiere Dâmboviţa după ce a fost implicată într-un accident rutier uşor. Magistratei i s-au prelevat probe de sânge, iar medicii legişti au stabilit că aceasta avea în momentul accidentului o alcoolemie în sânge de unu la mie. Astfel, judecătoarei i s-a întocmit dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate.
Citeşte şi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO