Şomajul tehnic de la CFR Marfă, posibil să fie prelungit din septembrie

Perioada în care angajaţii CFR Marfă sunt în şomaj tehnic ar putea fi prelungită, în funcţie de evoluţia economiei României, deoarece activitatea societăţii a scăzut la jumătate faţă de anul trecut, măsura fiind cea mai avantajoasă pentru salariaţi, a declarat pentru MEDIAFAX directorul companiei.

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Şomajul tehnic de la CFR Marfă, posibil să fie prelungit din septembrie

Şomajul tehnic de la CFR Marfă, posibil să fie prelungit din septembrie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În 2005, la CFR Marfă erau 19.209 de salariaţi, cheltuielile cu "munca vie" fiind de 20,19 la sută, iar în 2008 erau 18.247 de angajaţi şi aceste cheltuieli reprezentau 38,48 la sută. Din 2005 până în 2008 salariile la CFR Marfă aproape s-au dublat, dar era şi activitate, a precizat, miercuri, directorul general al companiei, Graţian Călin.

"Sunt oameni mulţi faţă de activitatea existentă, salariile nu sunt mari la CFR Marfă, venitul mediu brut înainte de reducerea de acum câteva luni a unor sporuri fiind de 2.204 lei. Fără aceste măsuri, societatea nu supravieţuia, s-a menţinut numai cheltuiala care aduce atingere activităţii. Încercăm să păstrăm activitatea societăţii, iar şomajul tehnic a dus societatea în echilibru", a subliniat directorul general.

Călin a mai spus că în prima perioadă a lunii iulie au început să se vadă rezultatele măsurilor luate în urmă cu câteva luni de reducere a orelor suplimentare, a orelor din weekend, conducerea societăţii aşteptându-se ca în luna august să se vadă mai pregnant simulările făcute privind rezultatele şomajului tehnic.

"Şansele ca acest şomaj tehnic să se prelungească după cele trei luni depind de evoluţia economică a României, dar după cum spun specialiştii, căderea se va simţi cel mai rău în România în luna septembrie", a precizat Călin.

La începutul lunii iulie, aproximativ 7.000 de angajaţi ai CFR Marfă au intrat prin rotaţie în şomaj tehnic, unii dintre aceştia dorind să stea toate cele trei luni în şomaj tehnic.

"Sunt fel şi fel de abordări. Nu vreau să vă ascund că sunt măsuri zonale, puţine, unde a început să crească activitatea, chemăm oamenii din şomaj tehnic. Din august vom fi într-un echilibru instabil, dar se va opri căderea. Au început să se vadă rezultate pozitive, dacă aveam întârzieri la plata salariilor de trei săptămâni, acum avem maximum trei zile", a mai spus directorul CFR Marfă.

Potrivit lui Călin, CFR Marfă s-a aflat pe "o curbă de sacrifiu" încă din ianuarie, când s-au reziliat primele contracte de pază, salubrizare, întreţinere tehnică, în prezent aceste servicii fiind efectuate de angajaţii CFR.

Din centrala CFR Marfă sunt în şomaj tehnic, din 3 iulie, 170 de angajaţi.

"Şomajul tehnic este o măsură luată pentru salariaţi, pentru păstrarea locurilor de muncă şi ei au înţeles acest aspect", a adăugat directorul CFR Marfă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici