„Contribuţia la sănătate rămâne neschimbată – 10 la sută angajat şi angajator, la fel şi pentru pensionari. Totuşi, lista privind categoriile exceptate va fi reconfigurată, dar încă sunt discuţii privind acest aspect”, a mai spus Duţă.
De asemenea, persoanele care au deja asigurare voluntară de sănătate dar la un alt asigurator decât cel care va fi selectat prin noua lege îşi pot păstra poliţa.
„Probabil că noua lege va genera numeroase cotroverse, critici pe care noi le considerăm nejustificate”, a mai spus Duţă.
Noua lege a sănătăţii va definitiva pachetul de servicii de bază, adică ce primeşte asiguratul de banii pe care îi dă lunar pentru asigurarea de sănătate.
Un aspect important prevăzut în noua lege vizează managementul integrat al bolilor cronice. Este vorba de bolile cronice simple cum ar fi bronşita cronică, astmul bronşic, insuficienţa cardiacă, glaucom sau speciale: diabet, cancer, boli psihice: demenţa Alzheimer sau psihozele
Potrivit lui Duţă pentru aceste suferinţe va fi un model nou integrat de servicii care asigură nu numai tratamentul medicamentos dar şi celelalte servicii de diagnostic, tratament şi monitorizare prin crearea unor grupuri de practică, ceea ce înseamnă o reală conlucrare între medicii de familie, medicii specialişti, asistente medicale dedicate şi alte categorii de personal implicat în îngrijire. Noul model de servicii va avea ca obiectiv realizarea unor scheme de tratament dar mai ales calitative, respectarea schemelor de îngrijire şi reducerea numărului de complicaţii şi ameliorarea evoluţiei bolii.